Fotograf: Dana Bull / Facebook

27-åringen: Så tjänar jag extra pengar på fastigheter – mycket lättare än att jobba

“Det är mycket lättare än heltidsjobbet, som är mer tidskrävande och stressande.”

I takt med stigande bostadspriser och tuffare arbetsmarknad har det blivit allt svårare för dagens unga att bli fastighetsägare.

Men ett inspirerande exempel kommer från amerikanske fastighetsmäklaren Dana Bull, som tidigt lyckats göra bostadskarriären till en passion - och saftig inkomstkälla. På fem år har hon tillsammans med sin nuvarande fästman gått från noll till 24 bostäder.

Dana Bull berättar till Business Insider hur de först debuterade genom att hyra ut sin nyinskaffade lägenhet i hemtrakterna, för att finansiera flytten till dyra storstaden Boston. Sedan dess har paret gått från klarhet till klarhet. 

Trots många motgångar i de tidiga skeden  - problem med möss till exempel - tjänar de nu stora extra inkomster från sina fastigheter i Boston och närliggande områden.

Ett av Bulls framgångsrecept har varit att satsa framförallt på flerfamiljsfastigheter, som möjliggör många hyresgäster. Så kunde hon göra en stor satsning på renovering, och ta ut värdehöjningen flera gånger om. 

Även om många avskyr det extra ansvar som krävs för att ta hand om en egen fastighet, menar Bull att det är många gånger lättare än att handskas med det vanliga jobbet. 

“Det är mycket lättare än våra heltidsjobb, som är mer tidskrävande och stressande”, sade hon till Business Insider.

Nyckeln enligt Bull, som bara är 27 år, är att de aldrig har haft en lägenhet som stått tom under de fem år som de varit bostadsägare. 

Hon har åstadkommit värdehöjningar i sina fastigheter genom att satsa på renoveringar som inte kostar skjortan, men som ändå tillför mycket värde – till exempel måla om lägenheten, byta ut arbetsytor i köket och göra om skåpen. 

"Jag tror att det är väldigt viktigt oavsett ålder – men särskilt när du är ung – att ha alternativa sätt att tjäna pengar på, och att ha olika utvägar om det skulle behövas”, säger Bull. 

Här är Dana Bulls tips till unga som vill göra bostadskarriär, enligt Business Insider:

1. Var inte rädd för att sätta igång tidigt

Bull tror unga människor är rädda för att ta de stora besluten "för det betyder att de är vuxna. Men det är verkligen inte så läskigt som du tror."

2. Fokusera på de saker som har störst inverkan på lägenhetens värde

Bli inte distraherad av småsaker, till exempel huruvida huset är inrett med det mest glansiga stålet eller de nyaste granitbänkarna. 

Fokusera på "benstommen istället för utsmyckningen" säger Bull, det vill säga infrastrukturen "såsom tak, rörarbetet och eleketricitet, särskilt i de äldre fastigheterna". 

3. Satsa på att köpa en större fastighet, stycka upp den, och hyr ut dem till flera hyresgäster

Dana Bull, som satsat på större fastigheter där flera familjer kan bosätta sig, kallar strategin för ett “trehövdat monster": 

”Du har dagliga inkomster på kort sikt, värdehöjning på 15-20 års sikt, och sedan… ett sätt att skapa ytterligare värdehöjning om du måste sälja.”

4. Om du vill bli ett seriöst fastighetsproffs: satsa på nätverk och relationer

"Du måste fokusera på att bygga relationer med folk  — för det är vad fastighetsmarknaden till slut handlar om, det är en relationsbaserad industri," säger Bull till Business Insider. 

 

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST