Det lärde sig 24-åringen om ledarskap efter en månad som koncernchef

100 000 kronor i månadslön och ansvar för 400 anställda. Det här är 24-åriga Linnea Sjödins bästa tips för att lyckas med satsningar på unga ledare.

100 000 kronor i månadslön, ansvar för 400 anställda och 1000-tals konsulter och en rad värdefulla erfarenheter i bagaget. Det blev resultatet för idag 24-åriga Linnea Sjödin när hon blev ”koncernchef” för bemannings- och rekryteringsjätten Adecco en månad. Det här tog hon med sig som lärdomar om hur man lyckas som, och med en ung ledare.

Kan en person som nyligen hunnit passera 20-strecket axla rollen som koncernchef?Inga problem, enligt bemannings- och rekryteringsjätten Adecco.

I dag 24-åriga Linnea Sjödin från Alingsås gick segrande ur en tävling med drygt 7 000 sökande om jobbet som "koncernchef" för Adecco en månad. Vinsten? 100 000 kronor och ansvar för Adeccos cirka 400 personer och tusentals konsulter i Sverige.

Hennes tid var speciell jämfört med tidigare vinnare. Hon kom nämligen in i samma veva som Jacob Lundberg tog över då Per-Arne Gulbrandsen skulle gå i pension.

"Vd-bytet gjorde att det inte blev lika mycket fokus på driftfrågor, men desto mer på att förstå verksamheten och alla dess delar. Det var superspännande att få bidra med mitt perspektiv till en person med så mycket erfarenhet".

Det råder inget tvivel om att Adecco tar rollen som "koncernchef" på högsta allvar. Linnea Sjödin fick göra alltifrån att trendspana digitala plattformar till att hålla föredrag i Almedalen om nya talanger. Hon fick också delta vid nationella ledningsgruppsmöten samt ett liknande möte i Frankrike med Nordeuropa-chefen. Hon skulle hålla i mötet med Nordeuropa-chefen och var mån om att det skulle uppfattas positivt.

När hon började darra lite på manschetten påminde hon sig om att alla, oavsett position, är människor som måste pendla till jobb eller hämta barn.

"Jag fick höra att jag upplevdes avslappnad vid olika sammanhang och uppgifter".

Så fort hon kände att hon hade något vettigt att säga öppnade hon munnen oavsett sammanhang. Uppgiften som "koncernchef" sköttes med sådan bravur att hon numera driver verksamhetsutveckling inom Adecco och rapporterar direkt till Jacob Lundberg. 

Fler företag borde göra som Adecco och ge unga chansen, enligt Linnea Sjödin.  Hon menar att alltför många i hennes generation möts av beskedet att komma tillbaka efter att man har fått några års erfarenhet.

"Förr kanske det fungerade med en sådan inställning till ungdomar, men digitaliseringen ger så snabba förändringar att företag måste våga gå på potential snarare än hur långt man har hunnit i sitt CV".

Modet att ge unga chansen var också ett ämne hon talade om vid ett föredrag för ett chefsnätverk i Göteborg nyligen. Hon lyfte frågan om att Millennial-generationen måste förses med tillräcklig information för att få optimala förutsättningar att prestera, men diskuterade också vikten av hållbarhet. Inte bara vad gäller miljö, utan som människa.

"Många tror att unga är beredda att slita ihjäl sig för karriären. Jag kan jobba hårt, men tycker att det är en sund inställning att inte låta det gå ut över hälsan för att kunna fortsätta att göra bra ifrån mig nu och i framtiden".

Den kanske allra viktigaste punkten på agendan var att hon tror att Millennials hellre väljer bra ledare än "rätt jobb". Resonemanget lyder att bra ledare kan få det tråkigaste jobb roligt.

Mötet med Jacob Lundberg var inte första gången hon mötte en bra chef.  Detsamma skedde vid ett jobb för Ung Företagsamhet, UF. Linnea Sjödin fick en USB-sticka i handen och en utmaning från sin chef på UF att föreläsa för byggkillar. Hon växte snart så mycket med uppgiften att hon fick utökat förtroende att hålla i alltifrån mässor till inspirationsföreläsningar för tusentals ungdomar.

"Min chef på UF gav bästa möjliga start på arbetslivet. Jag fick testa vart vingarna bar".

Redan tidigt i livet kunde hon få uppdrag för alltifrån ungdomssektionen vid ridklubben till att arrangera aktiviteter för fotbollsklubben. Hon höll i balen i 9:an, satt med i elevrådet i gymnasiet och gjorde sig känd som en festfixare av rang.

"Det är min hobby att hålla i saker".

Efter gymnasiet läste hon utvecklingsingenjör vid Högskolan i Halmstad.  Parallellt blev hon nationell koordinator för UF Alumni. Hon har många gånger fått höra att hon har lätt att ta in information, förstå sammanhang och se helheten.

Månaden som "koncernchef" lärde henne dock vikten av balans mellan helhet och detaljer. Linnea Sjödin blev också bättre på att lyssna på andras erfarenhet.

"Jag är inte rädd för att presentera hur jag ser på en uppgift eller utmaning, lyssna in gruppen och sedan fatta beslut om hur vi ska lösa det tillsammans".

Som en utpräglad doer kan hon dock än idag bli galen över människor som bara pratar utan att få något gjort. När hon väl börjat på Adecco fick hon reda på att urvalsprocessen ned till 300 skedde via en app. I dag är hon väl införstådd med att metoden minskar risken för diskriminering eller att bristfällig personkemi leder till att lämpliga kandidater försvinner tidigt i processen.

Steget från studentlägenheten i Halmstad till rollen som "koncernchef" kändes som ett sjumilakliv. Hon minns hur hon under videointervjun för Sverige-tävlingen skulle få mobilen att fungera som kamera genom att balansera den på en vin-tetra. Plötsligt föll den ned.

"Efter vinsten skrattade vi gott åt att jag hade varit orolig över om rekryterarna sett vinboxen eller ej".

Linnea Sjödins bästa tips för att lyckas med satsningar på unga ledare:

  • Fokusera på potential, inte alltid erfarenhet
  • Var en ledare, inte bara chef
  • Våga ta in unga människor i ledningsgruppen
  • Tänk på att sättet att leda människor "hörs och syns" utåt och kan vara ett sätt att attrahera unga talanger.
  • Ge förtroende och tillgång till rätt information för att unga ledare ska kunna prestera optimalt utifrån sina egna erfarenheter och förutsättningar

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST