Så ska Centern sätta tvärstopp för regeringens skattehöjningar

Här är VA:s Viktigaste på 3 minuter. 

Centerns ledning har lagt upp en strategi för att fälla delar av regeringens budget, uppger källor. Man vill först och främst agera för att stoppa skattehöjningar och skrota rödgröna reformer. Det skriver Di. 

”Det här är ett snabbt och effektivt sätt att plocka bort skadliga skatter”, säger Per Åsling (C), ordförande i riksdagens skatteutskott till Di.

Framförallt ser Centern förslaget om 3:12 regler som direkt skadliga för småföretagarna i Sverige. 

”Regeringens nya förslag innebär att tiotusentals småföretagare och jobbskapare i hela landet får miljardbelopp i höjd skatt. Det slår helt fel och därför vill vi stoppa det”, förklarar Åsling.

Även om Centerns initiativ för att stoppa en skattehöjningar kommer att förutsätta samarbete med Allianspartierna, tänker man inte göra som Moderaterna och öppna upp för samarbete med SD.

”Vi darrar inte på manschetten där, vi är under inga omständigheter beredda att sätta oss i en sådan situation”, säger Per Åsling till Di.

SÄNKT SKATT. Regeringen kommer på torsdagen presentera ett förslag om sänkt skatt för pensionärer. (SVT)

HÖJD SKATT. Regeringens skattehöjningar uppgår till nästan 50 miljarder kronor enligt finansdepartementet. Men det är oklart hur stora intäkter det verkligen ger. (DI)

STRAMA FI-KRAV. Finansinspektionens regelverk är ett hot mot små banker, som inte kostat några pengar i räddningspaket enligt företrädare för JAK medlemsbank. (SvD)

M-RAS FORTSÄTTER. För första gången är Sverigedemokraterna större än Moderaterna i Ipos mätning, och M har på två månader tappat 6 procentenheter i väljarstöd. (DN

VD-KLIPP i ASTRA. Astra Zenecas vd Pascal Soriots ersättning steg förra året med över 70 procent och landade på drygt 140 miljoner kronor. (DN)

MUTUTREDNING DRÖJER. Mututredningen, där Fredrik Lundberg och Anders Borg är delgiven misstanke om brott drar ut på tiden och åklagaren hoppas vara klar "före sommaren". (DI)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST