Så ska världens högst värderade startup lösa sitt största problem

Nu ska Ubers egotrippade företagskultur omvandlas, menar styrelsemedlemmen Arianna Huffington. 

Uber har varit i ordentligt blåsväder sedan årsskiftet, när kris efter kris avslöjat vad som kan liknas vid en darwinistisk företagskultur. Nu har världens högst värderade startup gjort klart att man tänker ändra på saken.

"Vi måste nu lägga ner en stor insats för att säkerställa att individen aldrig mer hamnar före teamet – aldrig”, sade Ubers HR Chef Liane Hornsey i ett konferenssamtal med journalister i tisdags, enligt Business Insider.

"Uber är ett revolutionerande företag och då krävs självförtroendet att vara modig. Men det jag har sett är att detta har internt omvandlats till vad jag skulle kalla en individcentrerad kult", fortsatte Hornsey.

Ubers styrelsemedlem Arianna Huffington talade också tidigare i veckan ut om Ubers problem. Hon sade sig ha fullt förtroende till vd Kalanick, så länge problemet med ”arroganta genier” (brilliant jerks) åtgärdas.

”Det handlar om högpresterande individer, men som inte agerar i linje med Ubers kulturella värderingar”, sade Huffington Post-grundaren enligt Business Insider.

Enligt Huffington ska fler än 60 procent av cheferna vara färskingar i sina positioner, vilket gjort att företagets raketartade tillväxt blivit en för stor utmaning för många som armbågat sig fram.

"Framöver kan det inte finnas någon plats för ‘brilliant jerks’ hos Uber, och det måste finnas en noll-tolerans för allt annat än anständigt beteende i ett rättvist arbetsklimat”, fortsatte hon.

Nu har Uber tagit i ordentligt, för att åtgärda problemet med en individualistisk kultur i företaget. Man har anlitat Barack Obamas förre huvudadvokat Eric Holder i en intern utredning (som ska färdigställas under april), vars slutmål är att skapa en mer hållbar arbetskultur i förtetaget.

Här är några av Ubers åtgärder för att skapa en ny företagskultur och ta död på 'individkulten', enligt Business Insider:

  1. Man har släppt en mångfaldsrapport

  2. Öppnat en telefonlinje dit anställda kan klaga anonymt

  3. Hållit 120 ”lyssningssessioner” med de anställda

  4. Uppdaterat 1500 jobannonser för att ta bort ’omedveten partiskhet’

  5. Gjort om sitt utvärderningssytem för de anställda, för att fokusera mer på framtidsvisionen

I slutet på februari uppmärksammades bolagets arbetskultur när en tidigare anställd mjukvarutuvecklare anklagade Uber för att vid upprepade tillfällen ha ignorerat förekomsten av sexuella trakasserier, skriver Bloomberg. Saken blev inte direkt bättre av att en video läcktes, där vd Travis Kalanick hamnat i bråk med en Uber-taxiförare. Tidigare i veckan lämnade Ubers näst högsta chef, direktören Jeff Jones, taxiappbolaget efter bara sex månader på tjänsten och kritiserade i samma veva företagets ledningskultur, skriver Recode.

Läs Mer: Video: Här tappar Uber-vd:n humöret fullständigt – i en Uber Black

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST