Fotograf: Björn Rosvall/TT

Miljarder gick upp i rök på några minuter – här är 11 saker du behöver veta om Fingerprints massiva kollaps

Miljarder i börsvärde gick upp i rök inom loppet av några minuter. Här får du snabbkoll på dagens sjunkbomb på börsen som alla snackar om.

Biometriföretaget Fingerprint Cards är svenska storbolaget som har den kanske mest hängivna skaran aktieägare. I dag står aktien för ett historiskt ras på börsen. Men vad är det egentligen som har hänt?

1. Inför börsöppning meddelade bolaget att man slaktar intäktsprognosen för första kvartalet. Nu förväntas en nedgång på mer än 50 procent jämfört med föregående året.

2. "Det här är inte bara en vinstvarning, det är mer en vinstkollaps, det ser ut som hela vinsten försvinner, en riktigt kraftig varning, syns ju på kursen som faller dramatiskt", kommenterar Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordnet, till TT.

LÄS MER: Därför vinstvarnar Fingerprint Cards

3. Nedgången förklaras med svagare efterfrågan från så kallade OEM-kunder. Begreppet avser Original Equipment Manufacturer, det vill säga företag som tillverkar den slutgiltiga produkten som saluförs på marknaden. "En trög säsongsstart på året har försvagats ytterligare av höga lageruppbyggnadsnivåer i värdekedjan", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

4. Förslaget om aktieutdelning dras tillbaka. I samband med rapporten i februari föreslog styrelsen en utdelning på 2 kr per aktie.

5. Bolaget avstår helt från att ge ytterligare prognos för intäkterna för 2017 som en följd av "den kortsiktiga osäkerheten". "Jag tror faktiskt inte att de har en aning, det är högst oroväckande", säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold till TT.

6. Aktien rasade direkt när börsen öppnade på tisdagen och handlas som mest ned cirka 40 procent. En ytterst ovanlig händelse för storbolag. På förmiddagen stabiliserades dock kursen kring minus 30 procent. Det innebär att börsvärdet sjunkit med nästan 5 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv.

Så här ser kursgrafen ut på ett års sikt:

 Chart

7. Även sektorkollegan Precise Biometrics tar stryk på börsen. På förmiddagen noteras aktien ned 5 procent.

8. Trots allt upprepar Fingerprint Cards sin bedömning om att bolaget kan ha en marknadsandel på omkring 50 procent för helåret 2017. Det sade vd Christian Fredrikson vid tisdagens telefonkonferens med anledning av vinstvarningen.

9. Fingerprint Cards förutser heller ingen dramatiskt förändring vad gäller bruttomarginalen i det första kvartalet. Det sade bolagets finanschef Johan Wilsby på tisdagens telefonkonferens. I det fjärde kvartalet låg bruttomarginalen på 44 procent.

10. Före smällen märktes en allt mer positiv inställning till aktien i analytikerkåren. 57 procent har en positiv rekommendation för aktien, enligt databasen Factset, att jämföra med 29 procent som är negativa. Så sent som förra veckan gav Nordeas analytiker tummen upp efter ett företagsbesök.


Följ Fingerprint Cards aktie på VA Finans.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.