Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Ekonomen: Så kommer Trump orsaka en ny finanskris

"Det kommer såklart leda till en ny finanskris, men det är någon annans problem. Skattebetalarna kommer ta hand om det."

Ekonomen och historikern Noam Chomsky varnar för att Donald Trump och hans regering kommer orsaka en ny finanskris.

Det är ett ”skämt” att Trump har lyckats få en stämpel som anti-etablissemanget, när hans politik går ut på avregleringar som gynnar marknaden – och när hans utnämnda ministrar i högsta grad är en del av etablissemanget.

”Den här regeringen består av personer som är miljardärer, kommer från stora finansiella institutioner och militären, och så vidare. Kolla på aktiemarknaden – det visar på hur anti-etablissemang han [Trump] egentligen är. Så fort Trump blev vald rusade värdet på aktierna i finansiella institutioner” säger Chomsky till The Independent.

USA:s nya finansminister Steven Mnuchin har till exempel jobbat på Goldman Sachs, liksom Trumps ekonomiska rådgivare Gary Cohn.

”Investerare är överlyckliga över att han kommer ta bort regleringar, vilket kommer låta dem göra större vinster. Det kommer såklart leda till en ny finanskris, men det är någon annans problem. Skattebetalarna kommer ta hand om det.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.