Fotograf: Peter Salanki/Flickr

Därför är Sverige världens bästa land för kvinnor

Sverige toppar alla listor över vilka länder som är bäst för kvinnor men vad beror det på egentligen?

Sverige utnämndes nyligen till världens bästa land för kvinnor, av BAV Consulting och UPenn's Wharton School of Business.

Och det är knappast första gången Sverige toppar en sådan ranking.

I höstas publicerade till exempel Rädda Barnen ”Girl’s opportunity Index” – en kartläggning över livsvillkoren för kvinnor i världens länder. Baserat på en rad olika faktorer hamnade Sverige högst på den listan, följt av grannarna Finland och Norge.

Men vad är det egentligen som gör Sverige ett så pass bra land för kvinnor?

Jämställdhetsministern Åsa Regnér säger till Business Insider Nordic att det inte är någon slump – utan resultatet av decennier av medvetet arbete för kvinnors rättigheter, både på jobbet och hemma.

Hon listar tre avgörande faktorer som starkt bidragit till Sveriges starka globala position när det gäller kvinnors rättigheter.

Individuell taxering
Sedan 1971 deklarerar gifta par separat – vilket bland annat innebär att de som bor i Sverige får bidrag baserade på sina egna, individuella behov, snarare än hela familjens.

Föräldraledighet
Sverige har världens mest generösa föräldraledighet, skriver Business Insider Nordic. Föräldrar får sammanlagt 480 dagar att ta ut till 80 procent av lönen, varav 90 dagar är reserverade för pappor – ett upplägg som uppmuntrar till ett mer jämställt föräldraansvar samt balans mellan jobb- och arbetsliv.

Revision
Svensk lag ska säkerställa lika lön för lika arbete, samt att lönegapet minskar. Revision av bolag verksamma i Sverige hjälper till att upprätthålla lagen; företag med stora löneklyftor mellan könen som inte vidtar åtgärder riskerar böter.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST