Hoppa till innehållet

Lista: Kamprad världens tionde rikaste

Två svenskar kvalar in bland världens 50 rikaste. Det visar data från Bloomberg som affärssjaten Business Insider sammanställt.

En majoritet av mångmiljardärerna på listan är grundare av framgångsrika företag, i många fall inom den amerikanska tekniksektorn och i flera fall från Kina. Endast fyra stycken av de 50 är kvinnor.

Av de 50 rikaste är det bara 16 som ärvt delar eller hela sin förmögenhet. Dit hör Stefan Persson, vars far Erling Persson grundade H&M på 1940-talet.

Han kvalar in på en 42:a pålats med sin förmögenhet på 21 miljarder dollar eller 175,4 miljarder kronor.

Desto högre smäller Ikeas Ingvar Kamprad som precis kvalar in på topp tio med en förmögenhet på 50,7 miljarder dollar eller motsvarande knappt 424,5 miljarder kronor.

Därmed slår han kända namn som Alibabagrundaren Jack Ma och landsmannen Li Ka-shing som kvalar in på plats 15 respektive 25.

Stefan Perssons förmögenhet är tillräcklig för att bräda amerikanska näringslivskändisar som Teslagrundaren Elon Musk och investeraren Carl Icahn, som landar på plats 47 respektive 49.

Listan bygger på nyhetsbyrån Bloombergs Billionaires Index som regelbundet uppdaterar världens rikastes nettoförmögenheter. Bolagets egen grundare, den tidigare New York-borgmästaren Michael Bloomberg, finns dock inte med i Bloombergs data.

Hade han inkluderats skulle han ha nått tolfteplats med en förmögenhet på 48,9 miljarder dollar.

Innehåll från MendiAnnons

Träna upp hjärnan – öka effektiviteten och skapa optimala arbetsplatsen

Mendi är en portabel hjärnträningsprodukt. Med den kan företag båda mäta och träna upp de anställdas hjärnaktivitet – och därmed öka effektiviteten.

Hjärnhälsa är sällan något det pratas om och att det går att träna upp hjärnan är det inte alla som har koll på – men det går i allra högsta grad.

– De flesta är medvetna om att man får positiva effekter av att träna kroppen och hjärnan fungerar på exakt samma sätt, säger Eva Engelbert, vd på Mendi.

Portabel hjärnträningsprodukt 

Neurofeedback-träning har funnits sedan 1960-talet och är ett vetenskapligt validerat sätt att lära hjärnan att fungera bättre. Det används exempelvis av professionella atleter amerikanska elitstyrkor och av dem som vill hantera vardagen bättre.

– Våra kunder vittnar om att de sover bättre, känner mindre ångest, kan kontrollera sin PTSD och har starkare impulskontroller som är en del av ADHD- och ADD-problematiken, säger Dr Mustafa Hamada, produkt- och forskningsansvarig på Mendi.

Detta eftersom neurofeedback exempelvis kan ge förbättrat fokus, kortare reaktionstider och snabbare skiftningar mellan olika tillstånd. 

Mendi har tagit fram en portabel hjärnträningsprodukt. Med hjälp av ett headband och en app får användaren information om sin hjärnaktivitet och kan på så sätt träna upp sin mentala förmåga. Det här innovativa systemet gör det möjligt att mäta och förbättra hjärnfunktionen i realtid. 

– Neural information från hjärnan omvandlas till spelliknande övningar, vilket gör neurofeedback till en rolig och engagerande upplevelse, säger Dr Mustafa Hamada.

Plattform som ger helhetsbild av hälsan på arbetsplatsen

Mendi Innovations AB, som i dag har drygt 35 000 användare, samarbetar med det globala IT-konsultbolaget Accenture för att bygga en plattform för hjärnhälsa som riktar sig mot ‘Corporate Wellness’ och elitidrottare. Plattformen ska ge en helhetsbild av hälsa och välmående på arbetsplatsen, med skräddarsydda träningsprogram som förbättrar kognitiv funktion, stresshantering och generell produktivitet hos anställda. I förlängningen möjliggör detta förutom en bättre allmänhälsa även effektivare och säkrare arbetsplatser.

– För exempelvis piloter och kirurger kan tappat fokus vara skillnaden mellan liv eller död, säger Eva.

Enligt en studie av IT Governance Institute kostar mänskliga fel företag i Storbritannien uppskattningsvis 98,6 miljarder pund per år.

– Tappar man fokus kommer misstag att ske. Vi vill använda Mendi för att under längre perioder kunna se, och varna, om en person är nära en nivå där misstag kan begås, säger Dr Mustafa Hamada.

– Att bygga en ekonomi baserad på psykologiskt och kognitivt välbefinnande gör det möjligt att skapa en starkare och mer motståndskraftig framtid.

 

Läs mer på https://www.mendi.io/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mendi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera