Trött på fåniga intervjufrågor? Så svarar du – och avväpnar rekryteraren

Det är inte alltid så lätt att tackla fåniga frågor på jobbintervjun här är svaren som hjälper dig, och avväpnar rekryteraren.

Många vanliga, och ofta generiska, intervjufrågor gör det svårt att ge ett bra svar. Vad ska du egentligen svara när någon ber dig motivera varför de ska välja dig över andra kandidater, eller frågar vad som är din största svaghet?

Här är en rad olika förslag på hur du besvarar tre vanligt förekommande, förlegade och dumma frågor, från karriärexperten Liz Ryan på Linkedin.

Varför ska vi välja dig över de andra?
Oftast har du inte har den blekaste aning om vilka dina konkurrenter är, så hur ska du kunna veta svaret på den frågan? Här är tre smarta svarsalternativ:

  1. "Ni letar efter någon som kan göra (X) och (Y), vilket låter som det jag sysslade med på min tidigare arbetsplats. Därför tror jag att jag hade varit en bra kandidat."
  2. "Om jag har förstått er rätt verkar det som om den största kortsiktiga utmaningen här är (X). Jag har en ganska bra känsla för vad ni behöver och vad ni försöker uppnå. Skulle jag förresten kunna ställa en fråga om det?"
  3. "Bra fråga! Du har övertaget här eftersom du har träffat de anda och inte jag. Däremot kan jag nog berätta vad jag tror att du letar efter, med tanke på vad jag har hört, så kan du säga om jag är på rätt spår?"

Vad är din största svaghet?
Alla människor har hur många brister och svagheter som helst, och dessa svagheter säger inget om hur man presterar, så varför ska man bry sig om dem? Svara så här:

  1. "Jag vill bli bättre på (X). Jag har gjort mycket liknande arbete men skulle verkligen vilja utvecklas mer när det kommer till det."
  2. "Jag tycket det är kul att lära mig (X) men jag kanske inte är jättebra på (Y), därför försöker jag undvika (Y) så jag kan fortsätta lära mig mer om (X)."
  3. "Jag brukade lägga mycket fokus på mina svagheter tills det slog mig att det alltid kommer finnas en massa saker jag aldrig kommer vara bäst på. Nu lägger jag min tid på att förbättra det jag redan är bra på och älskar att göra, som att (X)."

Vad skulle din förra chef säga om dig?
Denna fråga är inte optimal eftersom personen som intervjuar gör din förra chef till någon form av rådgivare, trots att de inte känner till varandra alls. Här är några svar som kan hjälpa dig på vägen:

  1. "Min chef skulle säga att jag är jobbar hårt och är bra på att samarbeta."
  2. "Min chef skulle nog säga att vi utmanade varandra på ett bra sätt och att jag var en bra samarbetspartner."
  3. "Jag tror min chef skulle säga att vi motiverade varandra att göra vårt absolut bästa. Vad skulle dina anställda säga om dig?"

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST