Fotograf: Norwegian Press

Norwegian vill storsatsa på superbilliga Asien-resor från Stockholm – men rasar mot flygskatten

Norwegian har stora planer för Stockholm så länge flygskatten inte blir av.

Norwegian har planer på att expandera långdistansflygningarna – och siktar nu in sig på billiga resor till Asien. Idag går 42 av Norwegians 50 långdistansflygningar til USA. Bland kommande destinationer finns sydasiatiska städerna Karachi, Delhi, Lahore och Kolkata.

”Det finns inget flygbolag som kommer erbjuda lika billiga flighter som vi till de här regionerna – det här jag helt övertygad om. Om de kunde så hade de redan gjort det vid det här laget” säger Norwegians vd Bjørn Kjos på en pressträff.

Stockholm är tänkt att spela en nyckelroll i Norwegians stora Asiensatsning. Men den föreslagna flygskatten kan sätta käppar i hjulet för flygbolagets storartade planer för Stockholm och Arlanda – om den implementeras kan det kosta Norwegian 400 miljoner kronor per år.

”Vi kommer investera stort i Sverige, så länge de politiska frågorna blir hanterade” säger Kjos.

En flygskatt skulle innebära att Norwegian behöver stänga ned inrikesflygningar i Sverige, uppger Kjos och ifrågasätter huruvida det kommer ge någon miljömässig vinst – eftersom svenska resenärer då kommer köra eller flyga till andra nordeuropeiska flygplatser för att åka på längre resor, enligt Bjørn Kjos.

Tidigare i år gick Norwegian om SAS i antalet passagerare och har utökat utbudet av resor till USA, med priser som börjar från 69 dollar.

Norwegians nuvarande order på 250 nya flygplan – som en del i expansionen – är den största som ett europeiskt flygbolag någonsin har gjort.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST