Har du fastnat? Här är 3 saker som står mellan dig och en lönehöjning

Står du och stampar på samma plats och undrar när du ska få mer klirr i lönekassan? Här är felen du gör – och tipsen som hjälper dig till en högre lön.

Känner du dig bortglömd för att din chef inte uppmärksammar framstegen du gör på din arbetsplats? Det kan bero på att du är mer transparant än du tror. Här är tre saker du behöver jobba på om du vill få en löneförhöjning eller befordran, enligt Inc.

1. Du har svårt att se behoven och är därför inte proaktiv
Det är lätt att fastna i sin egen lilla bubbla på jobbet men det är viktigt att inte glömma bort allt annat runt omkring. Detta gäller oavsett vilken typ av befattning du har. Att sätta sig in i verksamheten i sin helhet gör att du kan identifiera trender och motgångar som kanske inte påverkar dig direkt, men som påverkar hela företaget (och därmed dig, indirekt).

Var effektiv när du har lite dötid och gör lite egen research. Om du stöter på något extra intressant är det värt att ta upp med dina chefer och visa att du är engagerad. Ditt intresse kan ta dig till nya höjder med befordringar.

2. Du har en brist på självförtroende
Du kanske kilar dig på huvudet och undrar varför kollegan – som du upplever gör ett sämre jobb än du – precis fick en extra slant på lönekontot? Det handlar om självförtroende som kan addera till personens trovärdighet även den övergripande prestationen kanske är något sämre.

Om du inte är en naturligt självsäker person är det bara att fejka fram det. Syns du inte så finns du inte. Torka av dina svettiga handflator och räta på hållningen – om du utstrålar ett självförtroende kommer andra lita på det; du kommer bli mer trovärdig.

3. Du har inte bett om det
Du behöver inte vänta in den årliga löneförhandlingen. Om du själv känner att du är värd det är det ganska sannolikt att din chef håller med. Men tänk på att det är bra att kunna försvara sitt löneanspråk med konkret fakta och exempel som, svart på vitt, visar varför du förtjänar det.

Om det gäller en befordran kan det också vara en god idé att undersöka dina chanser innan du ber om den. Är du rätt person för jobbet? Ta reda på det genom att fråga andra chefer på arbetsplatsen. Om du har möjlighet är det också guldvärt att prata med personen som ska lämna positionen du vill ha. Du får då en rättvis bild av vad den innebär och kan därför bygga ett starkare argument som bygger på realistiska förväntningar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST