21-åriga Ellen var en av Sveriges vassaste gamers – så varför släppte hon plötsligt allt och drog till Burträsk?

Vad får en framgångsrik gamer i 20-årsåldern att plötsligt släppa allt och dra ut i vildmarken?

21-åriga counterstrikespelaren Ellen Simu var så inne i den digitala världen att hon knappt reagerade när hennes bästa vänner knackade på och var oroliga för att hon höll på att försvinna. När hon missade sin 6-åriga halvsysters födelsedag insåg hon själv att det höll på att gå överstyr.

I dag har hon gått ett digitalt detox-camp och brutit sig loss från sina virtuella bojor.

"Digital detox är som att basta och skubba sig med peeling på samma gång. Man känner sig nästan pånyttfödd när man inser att man inte behöver vara uppkopplad hela tiden", säger hon.

I USA har det uppstått en motrörelse mot att ständigt vara uppkopplad kallad Camp Grounded, med ett digitalt detoxläger i Redwoodskogen nära San Antonio, Texas.

I november 2015 drog Karina Di Lucia igång ett liknande läger vid Innansjön i Burträsk i Västerbotten. Lägret går ut på att hitta ett hållbart förhållningssätt till det digitala.

Ellen Simu hamnade i en grupp på sex personer.

"Det var både mobilt och digitalt förbud. Vi gjorde en massa aktiviteter ihop för att inse värdet av det sociala och förstå att världen inte går under utan en dag med mobilen, datorn, Instagram eller Facebook."

"Kontentan av helgen var att det inte är farligt att vara utan teknologin och att man måste våga koppla ned och koppla av."

Hon har inte spelat Counterstrike en enda gång sedan dess och njuter för fulla muggar av natur, träning och allt livet har att erbjuda utanför den digitala sfären.

"Jag lever mycket mer mitt gamla liv nu fast ännu bättre."

Counterstrikespelandet drog igång 2014.

"Jag letade efter en hobby som kunde bli ett substitut till mitt stora intresse handbollen efter att jag blivit skadad. Jag märkte att det fanns stark gemenskap bland spelarna, det var högt i tak och grabbigt snack, vilket jag gillar."

Redan ett år senare kom första signalerna om att hennes spelande höll på att gå överstyr.

Då ingick hon i ett lag som hette Wyvern och som bestod av fem spelare. Hon var lagets prickskytt och en fena på att huka bland takåsar i jakten på det perfekta skottet.

Laget deltog i turneringar vid världens största LAN-party DreamHack i Sverige och senare i stortävlingen Copenhagen Games där världens bästa tjejlag medverkade – Team Secret.

I dag är hon helt fri från sitt digitala beroende och har lärt sig att värdesätta mänskliga kontakter långt högre än virtuella motsvarigheter.

"När jag umgås med min pojkvän eller har gäster lägger jag mobilen i ett annat rum. Detoxen får en att rannsaka sig själv varför man känner ett så stort behov av att hela tiden kolla vad som har hänt i sociala medier."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST