Fotograf: Mark Humphrey

Trump rasande: Nu stoppas även hans nya förbud – här är 4 saker du behöver veta just nu

Här är vad du behöver veta om vad som händer med Trumps andra förbud just nu.

Donald Trumps nya, modifierade, inreseförbud stoppades nyss av en federal domare på Hawaii. Det rapporterar Washington Post, The Guardian och Wall Street Journal med flera. Här är 4 saker du behöver ha koll på just nu:

  1. Förbudet var tänkt att hindra medborgare från Sudan, Syrien, Libyen, Somalia, och Yemen från att resa in i landet, om de inte har ett visa sedan tidigare.
  2. Domaren på Hawaii, som heter Derrick K. Watson, menar att förbudet i praktiken är ett muslimförbud, och därmed diskriminering på religiösa grunder i strid mot USA:s konstitution.
  3. Beslutet grundar sig även på uttalanden Donald Trump gjort under valrörelsen, så som att samtliga muslimer borde förbjudas från att resa in i landet och ”jag tror islam hatar oss”.
  4. Trump är rasande och tänker inte släppa förbudet, och lovade direkt att ta ärendet till högsta domstolen om så krävs.

Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.