Här är 4 jobb som inte kommer tas över av robotar

Alla jobb kommer inte försvinna framöver vissa kompetenser blir faktiskt mer attraktiva. Här är 4 framtidsjobb du borde hålla ögonen på.

Nästan en halv miljon jobb har försvunnit i Sverige på grund av automatiseringen. Det säger Stefan Fölster på tankesmedjan Reforminstitutet till Di Digital. Det pekar mot att kring 2,5 miljoner jobb kommer försvinna från den svenska arbetsmarknaden – vilket utgör över hälften av alla jobb som finns i Sverige idag, skriver Business Insider Nordic.

Det speglar också den globala utvecklingen;  nästan hälften av allt arbete som vi människor gör idag kommer att vara automatiserat 2055, det vill säga utföras av robotar. Det visar en ny 
rapport från McKinsey Global Institute, skriver World Economic Forum (WEF).

Men det finns vissa yrken som det alltjämt kommer finnas behov framöver, vissa kompetenser blir till och med mer attraktiva här är 4 av dem.

Datavetare
Datavetare är det tuffaste yrket att rekrytera inom just nu, enligt karriärsajten CareerCast. Techbolag, banker, flygbolag och bolag inom tillverkningsindustrin är alla ute efter begåvade datavetare, skriver CNBC.

Expert på cybersäkerhet
”Vill du ha ett jobb de närmsta åren ska du jobba i techbranschen, men vill du ha ett jobb för livet ska du jobba med cybersäkerhet” säger Aaron Levie, vd för molntjänstbolaget Box.

Designer
Om du inte är ett techgeni är designyrket ett bra framtidsyrke för dig – det kommer alltid finnas behov av personer som kan designa produkter, tjänster och användarplattformar.

Strateg
När automatiseringen ökar behöver mer människor bli bättre på strategi – det anser de flesta högt uppsatta cheferna, enligt en undersökning som Center for the Future of Work har genomfört. VD:ar och styrelser kommer behöva allt fler strateger som bland annat hjälper med fördelningen av arbete mellan maskin och människa.Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. ”Dags att fyndköpa nischbanken som lockar med hög direktavkastning”
  3. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  4. Personalslakt på Fingerprint Cards: Tre av fyra får gå från Skånekontoret
  5. Här är Nordens 10 hetaste aktier just nu
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha

För dig som prenumerant