Här är 15 vanliga missar som saboterar din karriär – helt i onödan

Det finns en rad misstag även smarta gör som saboterar karriären, helt i onödan. Känner du dig träffad?

7 vanliga misstag som saboterar dig på jobbet:
Det här är de 7 vanligaste misstagen smarta personer gör i karriären, enligt entreprenörer och forskare som Business Insider har pratat med. 

 1. Du tänker för mycket och gör för lite
  Klipska perfektionister fastnar lätt i detaljer istället för att färdigställa sitt projekt. "Smarta människor har så lätt för att tänka att de får det relativt svårare att GÖRA. Efterforskningar och planering är jättebra i måttliga doser, men kan ge farliga illusioner om framsteg", säger Silicon Valley-entreprenören Chris Yeh.
 2. Du följer flocken
  Toppstudenter från elituniversitet går gärna in i ett fåtal högprestigebranscher, därför att det är deras mått på att lyckas, menar skribenten Andrew Yang och pekar ut konsultande och finans. Istället för att följa sitt hjärta och hitta någonting unikt följer de strömmen.
 3. Du likställer utbildning med intelligens
  En examen från ett fint universitet är givetvis en prestation i sig. Men exemplen är många där personer utan någon examen överhuvudtaget är mer kvalificerade för ett jobb, menar sociologen Liz Pullen. Yrkeslivserfarenhet är svårt att lära sig i skolan.
 4. Du är för självständig och glömmer livlinorna
  Smarta människor kan försumma att utveckla en livlina som leder uppåt i goda stunder och hjälper i svåra stunder. Business Insiders bästa tips för att bygga en livlina är att systematiskt göra sällskap med de mest mogna, välvilliga och kompetenta människorna i din omgivning.
 5. Du slutar försöka
  De som har nått en viss nivå i kraft av sin intelligens kan lätt bli lata. "Den här sortens smarta personer slutar att utveckla sina naturliga talanger och faller till slut efter de som, trots att de har mindre talang, fortsatte öva", enligt entreprenören Lee Semel.
 6. Du tycker det är viktigast att alltid ha rätt 
  Många smarta personer har en farlig kombination av självfixering och logiskt tänkande. De beter sig som att det är positivt att alltid ha rätt. Det är det inte, menar Semel. Ett snabbt sätt att göra sig impopulär är att argumentera mot någons djupa övertygelser.
 7. Du undervärderar social förmåga
  Vissa förstår inte att intellektet bara är en av pusselbitarna för att nå framgångar och att personliga kontakter är ovärderliga i näringslivet. "De försöker aldrig förbättra sin sociala förmåga, lär sig nätverka eller göra reklam för sig själva, utan baktalar ofta de som är duktiga på detta.


8 vanliga misstag som saboterar ditt CV
Det är vissa irriterande misstag som ständigt återkommer på jobbsökandes CV:n. 

Det säger CV-proffset Tina Nicolai som driver karriärtjänsten Résume Writers’ Ink, och har sett över 40 000 CV:n under de senaste åren.

Gör du för många små misstag blir det lätt för rekryterare att lägga din ansökan åt sidan, oberoende av dina professionella meriter. Här är de största misstagen jobbsökare vanligtvis gör enligt Tina Nicolai, skriver Business Insider.

 1. Slarv
  ”Att vara slarvig är det största misstaget jobbsökare gör. De är inte uppmärksamma på detaljerna.”
 2. För långa sammanfattningar
  För många adjektiv, en formell ton och överdriven längd är gör att dina sammanfattningar börjar kännas som ett kapitel i en roman – när det är bättre att göra en kort och koncis punktlista med utvalda bedrifter.
 3. För många modeord
  Modeord, eller Buzzwords, är en lathetsfaktor enligt Tina Nicolai. Skriv inte att du ”tänker utanför boxen”, är en ”lagspelare” eller ”bra på att kommunicera” – förmedla det i mer unika ordalag så framkommer det att du faktiskt är en intressant kandidat med rätt egenskaper.
 4. Att skriva ”ansvarade för”
  ”Att skriva att du ansvarade för något kommunicerar för läsaren vad du borde ha utfört för uppgifter, men inte hur väl du gjorde det. Lägg ner några extra minuter på att förklara vad du åstadkom, inte vad du förväntades göra.
 5. För formellt
  Om du är alltför formell kommer du inte engagera personen som läser ditt CV, och hen får ingen bild av din personlighet.
 6. Använda en mall rakt av
  ”Mallar är tänkta som vägledning, och inte för att göra en exakt massproducerad kopia. Tänk på mallar som en kostym. Alla som bär en kostym anpassar den till sin personliga stil.”
 7. För mycket vitt tomrum
  ”Många jobbsökande använder antingen för mycket eller för lite tomt utrymme på sina CV:n.”
 8. Kontaktuppgifterna tar för mycket plats
  ”Koncentrera alla dina kontaktuppgifter till en rad.”

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST