Fotograf: Uniti/FundedByME

Nu blir hajpade svenska elbilen verklighet – crowdfunding-succén ska byggas i ny skånsk fabrik

De crowdfundades på nolltid, nu ska hajpade svenska elbilen bli verklighet så hög blir prislappen.

Uniti är en elektrisk stadsbil för framtiden, som till en början utvecklats på Lunds Universitet, och numera är ett fristående projekt.

Det som gör Uniti unika är att de har valt att helt göra om elbilskonceptet från grunden, istället för att bygga vidare på samt anpassa konceptet för konventionella bilar.

Konventionella bilar är till exempel onödigt kraftfulla och stora, enligt Uniti. Att skala ner ger stora effektivitets- och miljömässiga vinster, vilket ger Uniti en väldigt hållbar profil. Samtidigt kommer användarupplevelsen hålla samma höga standard som den samtida konsumenten förväntar sig, från teknik så som smartphones.

När Uniti lanserade sin kampanj på crowdfunding-sajten FundedByMe bad de om 5 miljoner kronor för att bygga en prototyp, redo för produktion. Endast två dagar senare hade de redan överträffat det målet. Investeringsrundan landade till slut på strax över 12 miljoner kronor.

Nu har det blivit klart att Uniti ska byggas i en helt automatiserad fabrik som etableras i Skåne, i samarbete med Siemens. Det rapporterar Di Digital.

De första fordonen ska levereras under 2019, och fabriken ska ha kapacitet för att producera 50 000 elbilar redan det första året den tas i bruk. Fabrikens placering är inte spikad än, förutom att den kommer ligga i Skåne.

”Det första fordonet som rullar av produktionslinjen kan säljas direkt till kund utan att några testfordon måste produceras” säger Mats Friberg, vd för Siemens PLM Software i Norden, till Di Digital.

Unitis elbil kommer ha en räckvidd på mellan 15 och 30 mil, väga 400 kilo och säljas för en beräknad prislapp på kring 200 000 kronor.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.