Hållbarhetshotet: "ledare i världen går från internationell samverkan mot protektionism"

I dagens avsnitt av Veckans Affärers Hållbarhetspodd träffar vi Johan Kuylenstierna, VD på Stockholm Environment Institute – som nyligen blev utnämnda till den viktigaste tankesmedjan globalt.

I dagens avsnitt av Veckans Affärers Hållbarhetspodd träffar vi Johan Kuylenstierna, VD på Stockholm Environment Institute – som nyligen blev utnämnda till den viktigaste tankesmedjan globalt.

"Vi är naturligtvis jätteglada över denna utmärkelse då vi ser det som ett bevis på att det tvärsektoriella arbete vi bedriver gör skillnad. En hållbar framtid för alla kräver integrerade lösningar", säger Johan.

SEI grundades 1989 och är ett oberoende icke vinstdrivande forskningsinstitut. Sedan starten har de varit bryggan mellan forskning och policy. Kunderna är offentlig sektor men i ökande utsträckning även näringslivet. De ser att de behöver ha mer kunskap för att kunna utveckla sina affärer åt ett hållbart och långsiktigt lönsamt håll.

"Näringslivet har gått från att ha ett hållbarhetsarbete till att jobba hållbart", säger Johan och menar vidare att svenska företag ligger långt fram.

Han berättar att näringslivet har många fler forskare än de oberoende instituten. Ett möte av dessa två (och olika) synsätt möjliggör stora steg framåt eftersom de utmanar varandra på ett bra sätt.

Några hållbarhetstrender Johan förutspår är att handel blir en viktigare fråga att hantera då resurserna globalt blir knappare. Vi kan inte heller ha samma råvara till samma saker i alla länder. Men framförallt ser han en stark mottrend till hållbarhet:

"Jag oroar mig för trenden att ledare i världen går från internationell samverkan mot protektionism men jag ser också många som gör helt rätt prioriteringar och samverkar över alla gränser" avslutar Johan.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  2. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  3. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  4. Svenska solpaneler för ditt hustak är knappt synliga för ögat
  5. Jordskredsseger för AI i tävling mot toppjurister - löste komplicerad uppgift över 90 minuter snabbare
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  4. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: