Hållbarhetshotet: "ledare i världen går från internationell samverkan mot protektionism"

I dagens avsnitt av Veckans Affärers Hållbarhetspodd träffar vi Johan Kuylenstierna, VD på Stockholm Environment Institute – som nyligen blev utnämnda till den viktigaste tankesmedjan globalt.

I dagens avsnitt av Veckans Affärers Hållbarhetspodd träffar vi Johan Kuylenstierna, VD på Stockholm Environment Institute – som nyligen blev utnämnda till den viktigaste tankesmedjan globalt.

"Vi är naturligtvis jätteglada över denna utmärkelse då vi ser det som ett bevis på att det tvärsektoriella arbete vi bedriver gör skillnad. En hållbar framtid för alla kräver integrerade lösningar", säger Johan.

SEI grundades 1989 och är ett oberoende icke vinstdrivande forskningsinstitut. Sedan starten har de varit bryggan mellan forskning och policy. Kunderna är offentlig sektor men i ökande utsträckning även näringslivet. De ser att de behöver ha mer kunskap för att kunna utveckla sina affärer åt ett hållbart och långsiktigt lönsamt håll.

"Näringslivet har gått från att ha ett hållbarhetsarbete till att jobba hållbart", säger Johan och menar vidare att svenska företag ligger långt fram.

Han berättar att näringslivet har många fler forskare än de oberoende instituten. Ett möte av dessa två (och olika) synsätt möjliggör stora steg framåt eftersom de utmanar varandra på ett bra sätt.

Några hållbarhetstrender Johan förutspår är att handel blir en viktigare fråga att hantera då resurserna globalt blir knappare. Vi kan inte heller ha samma råvara till samma saker i alla länder. Men framförallt ser han en stark mottrend till hållbarhet:

"Jag oroar mig för trenden att ledare i världen går från internationell samverkan mot protektionism men jag ser också många som gör helt rätt prioriteringar och samverkar över alla gränser" avslutar Johan.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Möt superföretaget som gått med vinst i 70 år helt utan marknadsföring - "vi har aldrig ringt en kund"
  2. Nu rullar snabbmatens Tesla in i Stockholm – som ska vända upp och ner på en hel bransch
  3. Ingen e-handlare har vågat göra det här tidigare – men nu börjar Amazon med det
  4. Grundade spritbolag av misstag – nu har han sålt det för 8 miljarder
  5. Det här är världens farligaste flygbolag - som du aldrig borde resa med
  1. På 5 månader har Trump gjort vad Obama inte lyckades med på 8 år
  2. Det här är världens farligaste flygbolag - som du aldrig borde resa med
  3. Regeringen avslöjade just en rejäl skattesänkning
  4. Ingen e-handlare har vågat göra det här tidigare – men nu börjar Amazon med det
  5. Klarna blev just godkända som bank – nu kommer de röra om rejält på marknaden

SENASTE VA

VA Karriär