Hållbarhetshotet: "ledare i världen går från internationell samverkan mot protektionism"

I dagens avsnitt av Veckans Affärers Hållbarhetspodd träffar vi Johan Kuylenstierna, VD på Stockholm Environment Institute – som nyligen blev utnämnda till den viktigaste tankesmedjan globalt.

I dagens avsnitt av Veckans Affärers Hållbarhetspodd träffar vi Johan Kuylenstierna, VD på Stockholm Environment Institute – som nyligen blev utnämnda till den viktigaste tankesmedjan globalt.

"Vi är naturligtvis jätteglada över denna utmärkelse då vi ser det som ett bevis på att det tvärsektoriella arbete vi bedriver gör skillnad. En hållbar framtid för alla kräver integrerade lösningar", säger Johan.

SEI grundades 1989 och är ett oberoende icke vinstdrivande forskningsinstitut. Sedan starten har de varit bryggan mellan forskning och policy. Kunderna är offentlig sektor men i ökande utsträckning även näringslivet. De ser att de behöver ha mer kunskap för att kunna utveckla sina affärer åt ett hållbart och långsiktigt lönsamt håll.

"Näringslivet har gått från att ha ett hållbarhetsarbete till att jobba hållbart", säger Johan och menar vidare att svenska företag ligger långt fram.

Han berättar att näringslivet har många fler forskare än de oberoende instituten. Ett möte av dessa två (och olika) synsätt möjliggör stora steg framåt eftersom de utmanar varandra på ett bra sätt.

Några hållbarhetstrender Johan förutspår är att handel blir en viktigare fråga att hantera då resurserna globalt blir knappare. Vi kan inte heller ha samma råvara till samma saker i alla länder. Men framförallt ser han en stark mottrend till hållbarhet:

"Jag oroar mig för trenden att ledare i världen går från internationell samverkan mot protektionism men jag ser också många som gör helt rätt prioriteringar och samverkar över alla gränser" avslutar Johan.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är det dramatiska förslaget som kan skapa prisfall på lägenheter i Sverige
  2. Elon Musk avslöjade nyss att Tesla ska leverera bilen som kunderna drömt om sedan 2008
  3. Han tjänade nästan två miljarder på en dag - genom att inte lyssna på andra
  4. Här är 11 vanliga tecken på att du aldrig kommer bli rik – och vad du borde göra istället
  5. Förre Tesla-svensken avslöjar: Här är orterna där jag kan bygga min gigantiska batterifabrik
  1. Bankernas skräckscenario: Dina räntekostnader kan stiga med 20 000 kr — i månaden
  2. Volvo utmanar Tesla – 5 saker du behöver veta om den nya elbilen
  3. ”Trump kommer åtalas – här är de 7 tyngsta orsakerna”
  4. Har tagit in miljoner – men nu går svenska Netflix-utmanaren i konkurs
  5. Nu har Zennströms flygtaxi gjort historisk debut – se första flyget här

SENASTE VA

VA Karriär