Hållbarhetshotet: "ledare i världen går från internationell samverkan mot protektionism"

I dagens avsnitt av Veckans Affärers Hållbarhetspodd träffar vi Johan Kuylenstierna, VD på Stockholm Environment Institute – som nyligen blev utnämnda till den viktigaste tankesmedjan globalt.

I dagens avsnitt av Veckans Affärers Hållbarhetspodd träffar vi Johan Kuylenstierna, VD på Stockholm Environment Institute – som nyligen blev utnämnda till den viktigaste tankesmedjan globalt.

"Vi är naturligtvis jätteglada över denna utmärkelse då vi ser det som ett bevis på att det tvärsektoriella arbete vi bedriver gör skillnad. En hållbar framtid för alla kräver integrerade lösningar", säger Johan.

SEI grundades 1989 och är ett oberoende icke vinstdrivande forskningsinstitut. Sedan starten har de varit bryggan mellan forskning och policy. Kunderna är offentlig sektor men i ökande utsträckning även näringslivet. De ser att de behöver ha mer kunskap för att kunna utveckla sina affärer åt ett hållbart och långsiktigt lönsamt håll.

"Näringslivet har gått från att ha ett hållbarhetsarbete till att jobba hållbart", säger Johan och menar vidare att svenska företag ligger långt fram.

Han berättar att näringslivet har många fler forskare än de oberoende instituten. Ett möte av dessa två (och olika) synsätt möjliggör stora steg framåt eftersom de utmanar varandra på ett bra sätt.

Några hållbarhetstrender Johan förutspår är att handel blir en viktigare fråga att hantera då resurserna globalt blir knappare. Vi kan inte heller ha samma råvara till samma saker i alla länder. Men framförallt ser han en stark mottrend till hållbarhet:

"Jag oroar mig för trenden att ledare i världen går från internationell samverkan mot protektionism men jag ser också många som gör helt rätt prioriteringar och samverkar över alla gränser" avslutar Johan.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Wall Street-proffset: För varje dag du inte investerar förlorar du 800 kronor
  2. Källa: Nu finns det bevis på Trumps koppling till Ryssland
  3. Det lärde sig 24-åringen om ledarskap efter en månad som koncernchef
  4. Varför stäms Google plötsligt av ett pyttelitet svenskt bolag?
  5. 7 saker du ska göra idag för att bli rik om några år — enligt miljonären som byggt från noll
  1. Här är Trumps nya attack mot Sverige
  2. Stressdoktorn: Stress-signaler borde tas på samma allvar som att brandlarmet går
  3. Nu har 50 000 svenska mejlkonton hackats – här kan du kolla ifall ditt lösenord är säkert
  4. Nu ska fler betala högre skatt – är du en av dem?
  5. Miljarder gick upp i rök på några minuter – här är 11 saker du behöver veta om Fingerprints massiva kollaps

SENASTE VA

VA Karriär