Fotograf: Obama White House/Flickr

Det här är Obamas nya strategi: Så ska han tackla Trump

Barack Obama har inte längre makten i USA. Så hur ska han tackla Trump-styret?

Barack Obama har varit tystlåten offentligt medan president Trump och den republikanska majoriteten har gett sig på att nedmontera den förre presidentens politiska landmärken – nu senast Obamacare.

Men intervjuer med tidigare rådgivare till presidenten pekar mot att Obama har ambitioner om att uppnå mål av väldigt politisk natur – och att han bär på en vilja att genom gräsrotsrörelser förändra det politiska landskap som gjorde det möjligt för Trump att vinna presidentvalet.

Ett av Obamas främsta vapen kommer att vara sin fru, Michelle Obama – en av de mest populära politiska figurerna i landet, skriver Vox. Hon har lyckats driva igenom förändringar utan politiskt stöd från kongressen eller en massiv federal budget, vilket liknar de förutsättningar Barack Obama nu har som expresident, anser några av hans tidigare rådgivare.

”Han återvänder till sina kärnprinciper av gräsrotsaktivism. Det kommer vara en stor aspekt av vad som kommer driva honom efter tiden som president” säger Obama-rådgivaren Eric Schultz.

Även om paret Obamas verksamhet efter Vita Huset ännu håller på att stakas ut kommer de med all sannolikhet lägga stort fokus på Obama Foundation – till exempel som ett verktyg för att finansiera politiskt engagemang på gräsrotsnivå, skriver Vox.

Obama var dessutom aktivt involverad i valet av ordförande till Demokraternas kommitté (Democratic National Committee), och använde sitt politiska kapital för att hjälpa en annan kandidat än favoriten ta makten.

Barack Obamas strategi framöver kommer att gå ut på att låta nya röster ta ton, men samtidigt ge kraft åt oppositionsrörelsen från de politiska kulisserna, enligt Ben Wikler på politiska sajten MoveOn.Org.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant