Tips #6: Unna dig något mumsigt ibland! Fotograf: Andy Wong

16 saker du borde göra på lunchrasten

Slänger du i dig din lunch framför datorn eller en tidning? Helt fel! Lunchrasten är nyckeln till framgång på och utanför jobbet.

Jacquelyn Smith på tidningen Forbes har sammanställt en lista på 16 saker du bör göra på lunchrasten för att maxa din effektivitet på jobbet och bli lycklig och frisk.

Utgångspunkten är att lunchrasterna i USA krymper i omfattning och att allt fler slänger i sig sin lunch framför datorn. Det är fel tycker Jacquelyn Smith som tog hjälp av psykologer och experter för att ta reda på vad framgångsrika människor gör. Här är Jacquelyn Smiths 16 tips för en bättre lunchrast:

1. Slappna av. Ta ett djupt andetag och rensa skallen.

2. Gör en plan. Slösa inte bort lunchrasten för att den utgör fritid. Tid är en icke förnybar resurs. Gör upp en plan och få ut max av lunchen.

3. Ta rast på riktigt. Att slänga i dig maten på 60 sekunder räknas inte. Svara inte på mejl och prata inte jobb under lunchen.

4. Res dig upp från skrivbordet! Att sitta ned för länge är inte bra. Försök helst att få dig en nypa frisk luft varje lunch.

5.  Ät. Låt inte arbetsuppgifterna knapra på din lunchtimme, knapra på din lunch istället. Om du inte äter tappar du fokus.

6. Njut av maten. Ät hälsosamt men försök att unna dig själv någonting riktigt gott åtminstone en gång i veckan.

7.  Gör det du annars inte hinner med. Vissa ärenden är svåra att hinna med förutom under lunchen. T.ex. att gå till banken.

8.  Träffa nytt folk! Se dig omkring på kontoret. Finns det någon du inte pratar med så ofta? Lunchen är ett ypperligt tillfälle att knyta nya kontakter.

9. Vårda gamla kontakter. Har du kompisar som jobbar i närheten av dig? Glöm inte bort dem! 

10. Se till att du KAN vara borta. Gör det möjligt för dina kollegor att kontakta dig i ett nödläge eller åtminstone någon som kan göra dina uppgifter.

11.  Ladda upp med ny energi. Promenera, gå till gymmet eller meditera.

12. Nätverka. Även om du trivs på ditt jobb får du inte glömma bort att ständigt bygga och vårda ditt nätverk.

13. Fastna inte i rutiner. Gå inte till samma ställe varje dag eller ät samma sak. Variera dig!

14. Undvik alla skärmar. Lägg ner telefonen och lämna datorn. Du ska äta. Inte läsa på en skärm.

15. Ladda om. Precis som för ett fotbollslag i halvlek kan lunchen vara ditt sätt att ladda om och utvärdera din situation.

16. Ta inte för lång eller kort paus. Följ schemat. Har du en timmes lunchrast så ska du ta en timmes lunchrast.

LÄS ÄVEN: "11 saker som utstrålar framgång"
LÄS ÄVEN: "Lista: 16 saker som gör din arbetsdag bättre"

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.