Världsmästare i Iron Man och grundare av miljardbolag – nu ska finske stålmannens app besegra diabetes

Finska entreprenören som grundat miljardbolag, rott över Stilla Havet och vunnit Iron Man tacklar nu sin egen sjukdom – utan vare sig medicin eller operationer.

Den finska entreprenören Sami Inkinen – vars fastighetsföretag blev en kassako – använder nu sin förmögenhet till att bota sjukdomen han själv blev diagnostiserad med, enligt Business Insider Nordic.

Under sin studietid på Stanford University grundade Sami Inkinen – tillsammans med sin vän och partner, Trulia – en hemsida som specialiserar sig på fastigheter.

Sidan listades på börsen 2012. Tre år senare fick han ett telefonsamtal som förändrade allt. En annan marknadsledande aktör köpte sajten för 3,5 miljarder dollar – Sami Inkinens livs största affär.

Han lämnade entreprenörslivet bakom sig för ett tag och gav sig ut på nya äventyr – i en 7-metersbåt rodde han tillsammans med sin fru drygt 4 000 kilometer över Stilla havet, hela vägen till Hawaii.

45 dagar senare var de framme vid sin slutdestination. Extremsporter är inget nytt för dollarmiljonären; han har åkt skidor från Sverige till Ryssland längs med polcirkeln, klättrat uppför bergstoppar i Himalya samt blivit världsmästare i sin åldersgrupp i Iron Man, skriver Forbes.

Men nästa utmaning som stod och väntade var något helt annat: typ 2 diabetes.

Diagnosen fick han redan 2004, men nu är han fast besluten om att tackla sjukdomen.

Tillsammans med läkare, forskare och tekniker har han startat företaget Virta Health – en onlinebaserad klinik i San Fransisco. Bolaget lanserades tidigare den här veckan och har som mål att lindra effekterna av typ 2 diabetes.

Med hjälp av en diet som drar ner på kolhydrater och som samtidigt är rik på fett vill de skapa ett individuellt tillvägagångssätt för varje patient under resan mot en friskare kropp. Processen får även stöd av läkare, tränare och algoritmer. Allt ska genomföras utan vare sig mediciner eller kirurgiska ingrepp.

Virta säger att en studie som har granskat behandlingen visar att de lyckades mildra effekterna av typ 2 diabetes för hälften av patienterna som provade behandlingen. De lyckades även eliminera eller minska insulinintaget för 87 procent av patienterna på bara 10 veckor.

"För första gången har nu personer med typ 2 diabetes ett alternativ till att opereras – vilket är dyrt och riskabelt – samt även ett alternativ till kontinuerlig behandling med insulin."

Bland investerarna i Virta Healths senaste runda i Silicon Valley, som drog in 262 miljoner kronor i kapital, finns svenska bolaget Swedish Creandum, som vanligtvis inte brukar investera i amerikanska verksamheter.

Om denna superinnovation verkligen fungerar är fördelarna många. Patienter behöver inte lägga ut hutlösa summor på medicin och sjukvård, eller ta onödiga medicinska risker.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.