Söderqvist om medborgarlön: Ska hålla de oanställningsbara "lagom sövda – se till att de får hålla på med älgjakt, köra snöskoter"

Medborgarlön kan lika gärna kallas för konsumtionsbidrag – som ska ”hålla oanställningsbara människor lagom sövda genom lättsmält underhållning” säger Jan Söderqvist, kulturkritiker och Alexander Bards vapendragare.

Provokatören Alexander Bard och kulturkritikern Jan Söderqvist kan tyckas som en udda kombination, men Jan menar att olikheten banat väg för radarparets framgångar. I kommande boken Digital Libido digitaliseras Freuds teorier.

Samtidigt räknar han kallt med att medborgarna måste hållas lagom "sövda" i vårt alltmer automatiserade samhälle.

Vad sker med efterfrågan på varor och tjänster när 95 procent av befolkningen inte jobbar längre? Det är knäckfrågan när samhället i rask takt går mot att bli alltmer automatiserat, enligt Jan Söderqvist.

"Man brukar prata om medborgarlön, men du kan lika gärna kalla det konsumtionsbidrag. Tricket ligger i att lyckas hålla oanställningsbara människor lagom sövda genom lättsmält underhållning och se till att de får hålla på med älgjakt, köra snöskoter och porrsurfa i källaren".

Löser inte samhället frågan kan det snart bli en tickande bomb, menar Jan Söderqvist.

"Jag och Alexander Bard har aldrig skrivit att det kommer att bli en smärtfri process, utan det troligaste är snarare att den blir ytterst plågsam".

Den ene en arbetsnarkoman med långt skägg och shorts. Den andre slipad kulturkritiker, far till tre barn och med en förkärlek till sköna vistelser i Italien. Hur kunde två så omaka personer finna varandra egentligen?

Allt började för 20 år sedan. Alexander Bard drog storpublik på Handels om hur samhället skulle förändras av Internet.

Jan Söderqvist arbetade för prestigetidningen Moderna Tider som drevs av Göran Rosenberg och ägdes av finansmannen Jan Stenbeck.

Han hade hunnit skriva ett par artiklar i en serie om hur Internet skulle påverka samhället när det plötsligt damp ned ett mejl med middagsinbjudan från Alexander Bard. Då Jan Söderqvist vilade på hanen dök ytterligare ett mejl upp.

"Alexander Bard är otålig och gjorde klart att det inte handlade om att han ville ligga med mig".

På den tiden bodde båda på varsin sida av Götgatan i Stockholm. Vid middagen satt det blivande radarparet och skakade på huvudet åt dem som trodde på att Internet skulle leda till det klasslösa samhället.

Olikheterna till trots var Jan Söderqvist och Alexander Bard rörande överens om att Internet inte bara skulle förändra samhället i dess grundvalar, utan hade även långt gångna tankar på hur det skulle gå till och vad som låg bortom förändringen.
Därmed var den så kallade Nätokratihypotesen född.

Då middagen väl var över hade man inte bara hunnit skapa ett aktiebolag, utan även fått fram en synopsis till första boken – "Nätokraterna".

Sedan tog det blott ett halvår att skriva boken och än idag säljer den i många exemplar efter att ha getts ut på uppemot 25 språk.

"Vi ändrar inte ens ett kommatecken då vi tycker att vi har haft rätt i allting vi säger".

Radarparet har utvecklat ett modultänk som likt Lego kan byggas åt alla möjliga håll och leda till fler böcker, men grundstommen fungerar som en kompass för vart samhället är på väg och varför.

Då som nu ser Jan Söderqvist hur konsumtariatet, som beskrevs i första boken, blivit än mer tydligt i takt med ett alltmer automatiserat samhälle. Framför sig ser han lika stora förändringar som när Johann Gutenberg uppfann boktryckarkonsten vid mitten på 1400-talet och folk plötsligt fick biblar i händerna. Snart uppstod såväl nationalstater som religionskrig.

"Nationalstater ses som naturligt, men det är bara en konstruktion precis på samma sätt som massutbildning, forskning och demokrati. Allt hade varit otänkbart utan tryckpress och tryckta pengar".

I det framtida samhället spelar det heller ingen roll vad ens föräldrar jobbade med eller vad man bär för efternamn.

"Den som är attraktiv för tongivande medlemmar i ett nätverk kommer att sugas upp. Baksidan av myntet är naturligtvis att vi inte blir av med klassamhället".

Jan Söderqvist hänvisar även till franske filosofen Pierre Levy som menar att utvecklingen går så snabbt nu att den som sätter sig i en fåtölj har förflyttats till något helt annat så fort man reser sig upp. Duon reser världen över och föreläser om sina teorier - ofta på varsitt håll. Idén till nya boken "Digital libido" föddes på ett hotellrum i Moskva.

"Vi ville skriva en tidsdiagnostik där man funderar över hur människan som primitiv stamvarelse fått chansen att förverkliga tillbakaträngda sidor hos sig själv genom det digitaliserade samhället".

Han menar att IS är ett klockrent exempel på ett fenomen som aldrig skulle kunna uppstå någon annanstans än i vår digitaliserade värld.

"Deras avhuggning av halsar blir som en reklam som säger att här får du göra något du inte trodde var möjligt. I Digital libido borrar vi oss ned i människans psyke och sätter det i ett digitalt sammanhang".

Han tycker också att frågan om vad som sker med integriteten i det digitala samhället är tudelad. Det vill säga å ena sidan lägger ungdomar ut hemkörd porr utan en tanke på att det kan falla dem i fatet hos framtida arbetsgivare. Å andra sidan har det otänkbara blivit normalt.

"Jag kan se utvecklingen och förstå den. Jag menar ta Fredrik Eklund. Han var tidigare porrstjärna och är medias älskling numera. Inspelningarna med Donald Trumps nedsättande kommentarer om kvinnor kan snarare ha bidragit till att han vann valet. Jag vill dock inte tycka om utvecklingen är negativ eller positiv."

Han menar också att sociala medier, vilket han bara ser som en form av Internet, har skapat en ny maktbalans där vem som helst kan koordinera anti-kampanjer utan större kostnader eller tidsförluster.

Jan Söderqvist sticker inte under stol med att duons tankar ofta provocerar, men menar att även det är tudelat eftersom man blir ombedd att tycka om saker.

"Man kan väl säga att vi är cyberfilosofins väderflickor".

Idag har Jan Söderqvist föreläst för alltifrån sydafrikanska regeringen till storföretag som har tappat självförtroendet i vårt digitala samhälle. Här hjälper det till att vara svensk.

"I Tyskland betalar folk fortfarande räkningar på bankkontoret. Då vi står på scen säger vi att vi redan lever i framtiden eftersom vi är från Sverige. Det är ingen slump att bolag som Spotify och Skype kommer från just Sverige".

Ur ett nationalromantiskt perspektiv tycker han visserligen att det skulle vara tråkigt om Sverige förlorade Spotify till utlandet, men som den världsmedborgare han är skulle det inte röra honom i ryggen.

"Som sanna darwinister anser vi att villkoren avgör, men vi har också en krass syn på vilka villkor som råder och hur straff- och belöningssystem ser ut. Man får inte glömma att darwinism egentligen handlar om att den mest lämpade överlever – inte den starkaste".

Även om han många gånger fått uppleva baksidan med Bards kändisskap genom att folk tränger sig på tycker han att deras samarbete har löpt mer friktionsfritt än något annat.

"Vi har olika ingångsvinklar, temperament och dygnsrytm, men det slutar alltid med att vi möts i en gemensam ståndpunkt".
Han menar att Bard kanske inte alltid är så extrem som många kan tro, utan att det också handlar om att annorlunda har varit lönsamt.

"Jag kunde ha valt att bli en sjaskig Bard-kopia med shorts och skägg när jag började jobba med honom, men det kändes inte vettigt. Skälet till att vi fungerar ihop är ju att han är han och jag är jag".


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Frankrike gjorde just något för miljön som inget annat land gjort tidigare - och en hel industri tvingas tänka om
  2. Kuba - nästa Kina eller Vietnam?
  3. ”Det kommer en krasch – och den blir massiv”
  4. Från praktikant till VD på 1 år - så blev 33-åringen från Östersund en av Sveriges mäktigaste ledare
  5. 30-åringen från Åmål har blivit en av Sveriges största influencers – ” många ger upp vid minsta motgång”
  1. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  2. ”Det kommer en krasch – och den blir massiv”
  3. Tunga investeraren: Tesla kommer gå under
  4. 53-åringen som nyss gick i pension med 26 miljoner: Det här är det dummaste du kan göra med dina pengar
  5. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”

SENASTE VA