Fotograf: Paramount Pictures/YouTube

Bill Gates: Här är framtidsjobben du borde satsa på – om du inte vill bli ersatt av en robot

Över 2 miljoner jobb kommer tas över av robotar i Sverige, enligt en ny rapport. Så var finns framtidsjobben? Bill Gates har svaren.

Nästan en halv miljon jobb har försvunnit i Sverige på grund av automatiseringen. Det säger Stefan Fölster på tankesmedjan Reforminstitutet till Di Digital. Det pekar mot att kring 2,5 miljoner jobb kommer försvinna från den svenska arbetsmarknaden – vilket utgör över hälften av alla jobb som finns i Sverige idag, skriver Business Insider Nordic.

Jobben där du löper störst risk att ersättas av en robot är fotomodell (98 procent) och assisterande revisor (97 procent).

Finns det då egentligen några branscher som är värda att satsa på, för att få framtidsjobben?

Någon som är besatt av att blicka framåt är Bill Gates. Han jobbar regelbundet med uppfinnare och bransch-disrupterare, läser böcker om framtiden och investerar i framtidsprojekt.

Baserat på sina efterforskningar drar han slutsatsen att framtiden tillhör vetenskapsmän- och kvinnor, ingenjörer och ekonomer – och uppmanar de som utbildar sig idag att satsa på de tre kompetenserna i så stor utsträckning som möjligt, skriver CNBC.

”Välj så mycket vetenskap, ingenjörskonst och ekonomi [kurser] som du har aptit för – det är de faktorerna som kommer driva förändringen inom alla institutioner” säger Bill Gates till Linkedin och fortsätter.

”Många karriärer i framtiden kommer att bygga på dessa kompetenser.”

Det här är kommer vara de hetaste branscherna framöver, enligt Bill Gates:

Artificiell intelligens

”Kapaciteten för artificiella enheter att läsa av och förstå material kommer att vara fenomenal. Allt som hör ihop med det skulle vara ett spännande karriärval i livet” säger Bill Gates, och tar upp exemplet med Googles AI Deep Mind som vann i spelet Go, mot världsmästaren.

Energi
Innovationerna inom energisektorn kommer att vara monumentala, och det finns många karriärvägar som leder dit vi behöver komma – vilket är ett system som kan tillhandahålla hållbar, billig och pålitlig energi, enligt Bill Gates.

Biotech 
Det behövs smarta innovationer för att bekämpa övervikt, cancer och depression menar Bill Gates, som säger att utvecklingen inom biotech går ”snabbare än någonsin.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST