Vill du göra karriär utomlands? Här får du bäst lön – och hit flyttar flest svenskar

Vi flyttar gärna: 7 procent av alla svenskar bor just nu utomlands. Här är länderna som ger mest för karriären, och hit flyttar vi helst.

Om du är sugen på att göra karriär utomlands kan det vara värt att överväga Schweiz – där får nämligen utländska medborgare en snittlön på dugliga 1,7 miljoner kronor per år. Det visar en ny undersökning från brittiska storbanken HSBC, skriver Bloomberg.

Men det är Asien som dominerar listan; Schweiz följs av Hong Kong, Indien, Singapore och Kina. Och det är inte bara lönen som lockar i Schweiz – utländska medborgare som har gjort karriär i landet är dessutom nöjda med hela upplevelsen.

Antalet svenskar som packar väskorna växer konstant, inte minst när en stor grupp “baby boomers” flyttar till varmare breddgrader för att leva ut pensionsåren. I Thailand bor redan 20 000 svenskar, en siffra som lär fortsätta att stiga.

Fler än 660,000 svenskar, eller drygt sju procent av den totala befolkningen, bor nu utomlands – enligt siffror från organisationen Svenskar i Världen.

Schweiz är dock inte svenskarnas favorit, landet är inte ens bland topp 10 när vi väljer att flytta utomlands.

USA är svenskarnas absoluta favoritland, dit omkring 150 000 svenskar lyckats bosätta sig, trots en väldigt stram invandringspolitik. I Europa är det tre länder som har särskilt stora svenska kolonier: Storbritannien, Norge och Spanien. 

London och Oslo är städerna med flest utlandssvenskar. Tillsammans inhyser de två städerna fler än 150 000 svenskar, främst sådana som är i arbetslivet. 

Fyra av fem svenskar utomlands bor i ett av de här länderna (antal invånare med svenskt pass):

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST