Fotograf: Mahesh Kumar

Nu krisar världens högst värderade startup – här är allt som gått fel på bara 2 veckor

Uber är värt över 600 miljarder kronor. Men på bara två veckor har bolaget hamnat i en allt djupare kris – det här är varför.

Den 19 februari uppmärksammades bolagets arbetskultur när en tidigare anställd mjukvarutuvecklare anklagade Uber för att vid upprepade tillfällen ha ignorerat förekomsten av sexuella trakasserier, skriver Bloomberg.

Den 22 februari kom en rapport från New York Times som pekade mot att ett strukturellt problem med sexuella trakasserier, samt att anställda tog kokain under ett företagsevent.

Dagen efter stämde Google – via självkörande bil-bolaget Waymo – Uber för stöld av affärshemligheter. Och investerarna Freada och Mithc Kapor anklagade över för att inte göra något åt arbetsplatskulturen, skriver Business Insider.

Den 24 februari fick Uber dementera att de håller på att gräva upp information för att smutskasta den förre anställda som anklagat bolaget för sexuella trakasserier. Samma dag kom det fram att det inte var den mänskliga faktorn som orsakade att Ubers självkörande bil körde mot sex rödljus, enligt New York Times.

Den 27 februari avgick en av Ubers högt uppsatta ingenjörer, Amit Singhal, efter att det framkommit att han anklagas för sexuelle trakasserier på sin förra arbetsplats: Google.

Den 28 februari dyker det upp en video på när Travis Kalanick tar en Uber Black, och hamnar i bråk med chauffören – som anklagar Kalanick för att driva ner priserna, vilket sätt hård ekonomisk press på förarna. När chauffören säger att han har gjort stora förluster på grund av Ubers prispress tappar Kalanick humöret, skriver Bloomberg.

”Vissa människor tar inte ansvar för sin egen skit. De skyller allt i sina liv på någon annan. Lycka till!” Varpå Uber-vd:n lämnar bilen och slänger igen dörren.

Den 1 mars rapporterar Wall Street Journal att Ubers rival Lyft försöker ta in 500 miljoner dollar för att försöka kapitalisera på Ubers motgångar och vinna marknadsandelar.

Den 3 mars, i fredags, rapporterar New York Times att Uber har använt en hemlig teknologi – som de kallar för Greyball – för att undvika myndigheter i USA och Frankrike.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Visa köpte just in sig i Klarna – det öppnar upp en gigantisk marknad för svenskarna
  2. Möt superföretaget som gått med vinst i 70 år helt utan marknadsföring - "vi har aldrig ringt en kund"
  3. Nu släpper Samsung sin dyraste mobil någonsin – det här får du för pengarna
  4. 8 tecken på att dina kollegor gillar dig – även om det inte känns så
  5. Nu tror inte ens mäklarna på bostadsklipp i Stockholm
  1. Det här är världens farligaste flygbolag - som du aldrig borde resa med
  2. Ingen e-handlare har vågat göra det här tidigare – men nu börjar Amazon med det
  3. Nu skrotas plötsligt det svenska förbudet mot drönare – som gjorde branschen rasande
  4. Nu rullar snabbmatens Tesla in i Stockholm – som ska vända upp och ner på en hel bransch
  5. Nu tar McDonalds den största risken i bolagets historia

SENASTE VA

VA Karriär