Fotograf: Nordic Business Forum

Näringslivets mäktigaste kvinnor 2017: Entreprenörerna

Ida Backlund hade en vinnande idé, men nobbades av banken. Idag omsätter hennes e-handelsimperium 130 miljoner om året. Hon är en av de 12 viktigaste entreprenörskvinnorna i Sverige just nu.

1. Barbara Bergström
Ålder: 70 Företag: Internationella engelska skolan

För 20 år sedan trodde få på lärarens nystartade bolag – idag driver hon ett miljardimperium

2. Ida Backlund
Ålder: 32 Företag: Rapunzel of Sweden

Umeåbon och superentreprenören som har byggt upp ett löshårsimperium. Bolaget startades helt utan lån och i dag har det en omsättning på över 130 miljoner kronor. Hon gjorde nyligen en investering i ett frisörföretag där hon även kommer ta plats i styrelsen.

3. Monica Lindstedt
Ålder: 63 Företag: Hemfrid

När kombinationen karriär och barn inte gav tid över att ta hand om hemmet tog hon saker i egna händer och startade Hemfrid. Nu är hon pionjär inom hushållsnära tjänster och en av hjärnorna bakom rut-avdraget.

4. Filippa Knutsson
Ålder: 51 Företag: Filippa K

Det har gått nästan 25 år sedan hon grundade klädmärket Filippa K och sedan dess har hon varit med och styrt ur olika positioner i företaget. Hon tillträdde nyligen, åter igen, som creative director från sin bas i London.

5. Kristina Lindhe
Ålder: 58 Företag: Lexington

Hon är högstadieläraren som sadlade om till butiksägare. Med inspiration från New Englands arkitektur har hon nyligen öppnat sin 27:e butik i Kina.

6. Christina Wahlström
Ålder: 76 Företag: Mama Mia

Barnmorskan tröttnade på landstingets dåliga villkor och grundade Skandinaviens största och första privata kvinno- och barnhälsomottagning.

7. Gudrun Sjödén
Ålder: 75 Företag: Gudrun Sjödén

Kulturdamen som sätter färg på tillvaron omsätter i dag 750 miljoner.

8. Ann Burgaz
Ålder: 58 Företag: The Wineagency

Vinintresset växte fram på 70-talet och numera är hon branschens leading lady. Hon blev Sveriges första diplomerade sommelier och hennes vinimportföretag har nått stora framgångar.

9. Renée Voltaire
Ålder: 51 Företag: Renée Voltaire

Matfilosof som började karriären med bageri och kafé. I dag driver hon ett livsmedelsföretag och inspirerar till innovativa och hälsosamma val i köket.

10. Bonnie Roupe
Ålder: 41 Företag: Bonzun

Hon flyttade till Shanghai för att lansera sin affärsidé och grundade sedan webbtjänsten för gravida som tagit Kina med storm.

11. Helena Casserlöv-Kvist
Ålder: 50 Företag: Meritmind

Med en vilja att få företag och medarbetare att lyckas inom ekonomiområdet grundade hon konsultbolaget som har vuxit till 250 medarbetare.

12. Kenza Zouiten
Ålder: 25 Företag: Ivyrevel
Tillsammans med H&M och Google har modebloggaren nyligen lanserat "coded couture" – en app där du själv designar din klänning, en data dress. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.