Fotograf: Nordic Business Forum

Näringslivets mäktigaste kvinnor 2017: Entreprenörerna

Ida Backlund hade en vinnande idé, men nobbades av banken. Idag omsätter hennes e-handelsimperium 130 miljoner om året. Hon är en av de 12 viktigaste entreprenörskvinnorna i Sverige just nu.

1. Barbara Bergström
Ålder: 70 Företag: Internationella engelska skolan

För 20 år sedan trodde få på lärarens nystartade bolag – idag driver hon ett miljardimperium

2. Ida Backlund
Ålder: 32 Företag: Rapunzel of Sweden

Umeåbon och superentreprenören som har byggt upp ett löshårsimperium. Bolaget startades helt utan lån och i dag har det en omsättning på över 130 miljoner kronor. Hon gjorde nyligen en investering i ett frisörföretag där hon även kommer ta plats i styrelsen.

3. Monica Lindstedt
Ålder: 63 Företag: Hemfrid

När kombinationen karriär och barn inte gav tid över att ta hand om hemmet tog hon saker i egna händer och startade Hemfrid. Nu är hon pionjär inom hushållsnära tjänster och en av hjärnorna bakom rut-avdraget.

4. Filippa Knutsson
Ålder: 51 Företag: Filippa K

Det har gått nästan 25 år sedan hon grundade klädmärket Filippa K och sedan dess har hon varit med och styrt ur olika positioner i företaget. Hon tillträdde nyligen, åter igen, som creative director från sin bas i London.

5. Kristina Lindhe
Ålder: 58 Företag: Lexington

Hon är högstadieläraren som sadlade om till butiksägare. Med inspiration från New Englands arkitektur har hon nyligen öppnat sin 27:e butik i Kina.

6. Christina Wahlström
Ålder: 76 Företag: Mama Mia

Barnmorskan tröttnade på landstingets dåliga villkor och grundade Skandinaviens största och första privata kvinno- och barnhälsomottagning.

7. Gudrun Sjödén
Ålder: 75 Företag: Gudrun Sjödén

Kulturdamen som sätter färg på tillvaron omsätter i dag 750 miljoner.

8. Ann Burgaz
Ålder: 58 Företag: The Wineagency

Vinintresset växte fram på 70-talet och numera är hon branschens leading lady. Hon blev Sveriges första diplomerade sommelier och hennes vinimportföretag har nått stora framgångar.

9. Renée Voltaire
Ålder: 51 Företag: Renée Voltaire

Matfilosof som började karriären med bageri och kafé. I dag driver hon ett livsmedelsföretag och inspirerar till innovativa och hälsosamma val i köket.

10. Bonnie Roupe
Ålder: 41 Företag: Bonzun

Hon flyttade till Shanghai för att lansera sin affärsidé och grundade sedan webbtjänsten för gravida som tagit Kina med storm.

11. Helena Casserlöv-Kvist
Ålder: 50 Företag: Meritmind

Med en vilja att få företag och medarbetare att lyckas inom ekonomiområdet grundade hon konsultbolaget som har vuxit till 250 medarbetare.

12. Kenza Zouiten
Ålder: 25 Företag: Ivyrevel
Tillsammans med H&M och Google har modebloggaren nyligen lanserat "coded couture" – en app där du själv designar din klänning, en data dress. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant