Allison Kirkby Fotograf: Daniella Backlund/SvD/TT

Näringslivets mäktigaste kvinnor 2017: Börs-vd:arna

De basar över bolag som Tele2, Clas Ohlsson och MSAB – här är de 15 viktigaste kvinnliga börscheferna i Sverige just nu.

1. Allison Kirkby
Ålder: 49 Bolag: Tele 2 Börsvärde: 37 450 Mkr

Började karriären som mjölkbud – idag är hon Sveriges mäktigaste kvinna på börsen

2. Gun Nilsson
Ålder: 61 Bolag: MSAB Börsvärde: 63 060 Mkr

En erfaren finanschef med mångårig erfarenhet från styrelsearbete i flera stora bolag – däribland Schörlingsfärens överlägset viktigaste bolag Hexagon där hon tar över ordförandeklubben till våren – ska leda Melker Schörlings maktbolag in i framtiden.

3. Lotta Lyrå
Ålder: 41 Bolag: Clas Ohlson Börsvärde: 8 200 Mkr

Med erfarenhet från McKinsey är hon en veteran inom Ikea, senast som utvecklings- och expansionschef. I juni tar hon steget från det ena klassiskt svenska företaget till det andra där hon ska leda prylvaruhuset vidare mot nya höjder med fokus på digitalisering och internationell expansion.

4. Lena Olving
Ålder: 60 Bolag: Mycronic Börsvärde: 9 730 Mkr

Ett gediget förändringsarbete, flertalet företagsförvärv och en aktiekurs som mer än sexfaldigats är resultatet sedan hon tog över rodret för det högteknologiska bolaget. Strategin har varit att sätta örat mot marken och hålla slutkunden i blickfånget.

5. Biljana Pehrsson
Ålder: 46 Bolag: Kungsleden Börsvärde: 9 850 Mkr

För tre år sedan tog hon steget från rollen som styrelseledamot till vd. Sedan dess har hon lyckats omforma bolaget från grunden. Fastighetsbeståndet har växt från 15 till 28 miljarder samtidigt som det koncentrerats från att omfatta 140 till knappt 60 kommuner.

6. Annica Ånäs
Ålder: 45 Bolag: Atrium Ljungberg Börsvärde: 17 550 Mkr

Under föregående år gick hon från att vara tillförordnad vd till att bli vd på riktigt för ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. Förutom företagets långsiktiga strategi är målet att nå en ledande position inom hållbar stadsutveckling.

7. Anette Frumerie
Ålder: 48 Bolag: Besqab Börsvärde: 2 860 Mkr

Bostadsutvecklaren håller fokus på tillväxtorterna Stockholm och Uppsala där prestationerna lyfts i takt med det ökade bostadsbyggandet. Hon tror på en fortsatt stark bostadsmarknad, om än inte längre hysterisk.

8. Veronica Augustsson
Ålder: 38 Bolag: Cinnober Börsvärde: 1 550 Mkr

Elva år efter att hon tagit examen i datavetenskap vid KTH blev hon vd. Hon leder programvarubolaget med en världsledande position inom finansiella IT-system och säkerhetskrav som är jämförbara med dem hos ett kärnkraftverk.

9. Maria Sjöberg
Ålder: 52 Bolag: Karo Pharma Börsvärde: 1 980 Mkr

Förhoppningsbolaget har under året växt ytterligare genom förvärvet av Medivirs dotterbolag Biophausia. Med forskningsprojekt i tidiga utvecklingsstadier har hon under året mött en avvaktande marknad.

10. Eva Landén
Ålder: 51 Bolag: Corem Börsvärde: 3 040 Mkr

På gymnasiet i Fagersta tävlade hon mot klasskompisen Mia Brunell Livfors om vem som fick flest rätt på proven. För fyra år sedan övertog hon vd-jobbet från Rutger Arnhult. I dag är hennes mål att renodla verksamheten.

11. Anna Attemark
Ålder: 48 Bolag: Odd Molly Börsvärde: 271 Mkr

Odd Molly är börsens vita får med jämställd könsfördelning i såväl ledningsgrupp som styrelse. Hennes yrkesliv har vigts till den svenska modeindustrin. Den säregna Molly rättas med nedtonade kollektioner och ett samlat stilkoncept nu in i ledet.

12. Kristina Willgård
Ålder: 51 Bolag: Addlife Börsvärde: 3 450 Mkr

Lifesciencebolagets resa till börsen beskriver hon som tidskrävande med inslag av blod, svett och tårar. Fjolårets insteg på börsen fick dock klart godkänt.

13. Ingrid Nordlund
Ålder: 48 Bolag: NGS Group Börsvärde: 412 Mkr

Bemanningsföretaget tog under året steget från NGM till Nasdaq. Hon ser sig själv som "en riktig bemanningsråtta" som skapar samhällsekonomiska vinster genom att effektivt allokera rätt kompetens till rätt plats.

14. Anneli Sjöstedt
Ålder: 55 Bolag: Electragruppen Börsvärde: 348 Mkr

I en prispressad bransch sätter hon fokus på livsuppehållande åtgärder: kostnadsbesparing och tredjepartslogistik. Hon inväntar nya produkter som kunderna verkligen vill ha för att blåsa liv i försäljningen.

15. Jenny Svensson
Ålder: 43 Bolag: Sjöstrand Coffee Börsvärde: 12,23 Mkr

Diskussionen om miljöovänliga kaffe- kapslar uppstod första gången när hennes sambo fick en kaffemaskin i julklapp. Sex månader senare satsade de på sin affärsidé – en kaffe­maskin med komposterbara kapslar. Och bolaget noterades under föregående år på Aktietorget. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST