Cristina Stenbeck Fotograf: Lars Pehrson/TT

Näringslivets mäktigaste kvinnor 2017: Ägarna

1. Cristina Stenbeck
Ålder: 39 Styrelseledamot: Kinnevik

Efter 20 år i familjeimperiet: Har släppt klubban men inte makten – ”jag gör mer nytta så här”

2. Louise Lindh
Ålder: 37 Styrelseledamot: Lundberg- företagen

Från årsskiftet tog hon ytterligare ett steg mot att, kanske så småningom, ta över kontrollen för Lundbergsfären efter sin far Fredrik Lundberg. Hon blev då vd i Fastighets AB L E Lundberg, där hon sedan 2008 varit vice vd. Hennes meritlista är redan lång som bland annat ordförande i J2L Holding AB och styrelseledamot i Lundbergs, Hufvudstaden och Holmen.

3. Katarina Martinsson
Ålder: 35 Styrelseledamot: Lundberg- företagen

För ett par år sedan fick hon och hennes syster Louise här ovan aktier värda 6 miljarder kronor av fadern Fredrik Lundberg. I dag sitter Katarina Martinson som styrelseledamot i en rad bolag som Lundbergs, Husqvarna och Indutrade. Men hon har också "sitt eget" investmentbolag, Fidelio Capital, där hon bland annat gått in i bolag som klädmärket NN07 och djursjukvårdsgruppen Anicura.

4. Antonia Ax:son Johnson
Ålder: 73 Ordförande: Axel Johnson

Sveriges rikaste kvinna och fjärde generationens familjeföretagare som har varit med och bidragit till Axel Johnson AB:s framgångar inom handel. För drygt ett år sedan lämnade hon över ord­förandeposten i sitt familjeimperium till dottern Caroline Berg här nedan.

5. Caroline Ankarcrona
Ålder: 48 Ledamot: Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

När hon 2012 valdes in i styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som kontrollerar Investor, var hon den första kvinnan i familjen att få en maktposition. Marcus Wallenbergs yngsta syster är även styrelseledamot i Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond och leder projekt på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

6. Jenny Lindén Urnes
Ålder: 45 Ordförande: Lindéngruppen

Pappa Ulf G Lindén lämnade efter sig 3 miljarder kronor i samlade tillgångar till dottern när hon var 38 år gammal. Hon var tidigare vd för familjeägda Lindéngruppen AB och vd och koncernchef i B Wihl. I dag är hon ordförande i Stiftelsen Färgfabriken.

7. Caroline Berg
Ålder: 49 Ordförande: Axel Johnson

Ordförande i Axel Johnsons styrelse sedan 2015. Hon har ett flertal styrelseuppdrag och sitter även i Handelshögskolans advisory board.

8. Sophie Stenbeck
Ålder: 35 Ordförande: Kinnevik

Har grundat välgörenhetsstiftelsen Remedee i Los Angeles och är styrelseordförande för Hugo Stenbecks stiftelse som ägnar sig åt välgörenhet för unga, sjuka och äldre i Sverige.

9. Ane Uggla
Ålder: 68 Vice ordförande: AP Møller Maersk

När dansken Maersk McKinney Møller gick bort ärvde dottern ett gigantiskt rederi. Hennes son, Robert Maersk Uggla, är sedan hösten 2016 vd för familjens maktbolag.

10. Madeleine Olsson-Eriksson
Ålder: 71 Styrelseledamot: Stena Sessan

Äldsta barnet till redaren Sten A Olsson. Hon har själv berättat att hon inte fick ta över familjeföretaget därför att hon var kvinna. I stället blev hon gynekolog. År 1996 fick hon en ordförandepost i Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur.

11. Kirsten Rausing
Ålder: 64 Alternate board member: Tetra Laval

Barnbarn till Tetra Paks grundare Ruben Rausing. Hon emigrerade från Sverige 1977 av skatteskäl och sitter nu i styrelsen för ­Tetra Laval. Utöver familjeföretaget har hon även en karriär som hästuppfödare.

12. Alexandra Mörner
Ålder: 51 Ledamot: Axel Johnson

Caroline Bergs storasyster har varit aktiv inom Axel Johnsson-gruppen sedan 1990-talet och är i dag styrelseordförande i Axfoundation, där den icke vinst- drivande verksamheten ligger.

13. Viveca Ax:son Johnson
Ålder: 53 Ordförande: Nordstjernan

Kusin till Antonia Ax:son Johnson och ordförande i Nord­stjernan som förra året sålde e-handelsjätten Bygghemma för 2,5 miljarder, en prislapp få hade räknat med. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.