Cristina Stenbeck Fotograf: Lars Pehrson/TT

Näringslivets mäktigaste kvinnor 2017: Ägarna

1. Cristina Stenbeck
Ålder: 39 Styrelseledamot: Kinnevik

Efter 20 år i familjeimperiet: Har släppt klubban men inte makten – ”jag gör mer nytta så här”

2. Louise Lindh
Ålder: 37 Styrelseledamot: Lundberg- företagen

Från årsskiftet tog hon ytterligare ett steg mot att, kanske så småningom, ta över kontrollen för Lundbergsfären efter sin far Fredrik Lundberg. Hon blev då vd i Fastighets AB L E Lundberg, där hon sedan 2008 varit vice vd. Hennes meritlista är redan lång som bland annat ordförande i J2L Holding AB och styrelseledamot i Lundbergs, Hufvudstaden och Holmen.

3. Katarina Martinsson
Ålder: 35 Styrelseledamot: Lundberg- företagen

För ett par år sedan fick hon och hennes syster Louise här ovan aktier värda 6 miljarder kronor av fadern Fredrik Lundberg. I dag sitter Katarina Martinson som styrelseledamot i en rad bolag som Lundbergs, Husqvarna och Indutrade. Men hon har också "sitt eget" investmentbolag, Fidelio Capital, där hon bland annat gått in i bolag som klädmärket NN07 och djursjukvårdsgruppen Anicura.

4. Antonia Ax:son Johnson
Ålder: 73 Ordförande: Axel Johnson

Sveriges rikaste kvinna och fjärde generationens familjeföretagare som har varit med och bidragit till Axel Johnson AB:s framgångar inom handel. För drygt ett år sedan lämnade hon över ord­förandeposten i sitt familjeimperium till dottern Caroline Berg här nedan.

5. Caroline Ankarcrona
Ålder: 48 Ledamot: Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

När hon 2012 valdes in i styrelsen för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som kontrollerar Investor, var hon den första kvinnan i familjen att få en maktposition. Marcus Wallenbergs yngsta syster är även styrelseledamot i Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond och leder projekt på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

6. Jenny Lindén Urnes
Ålder: 45 Ordförande: Lindéngruppen

Pappa Ulf G Lindén lämnade efter sig 3 miljarder kronor i samlade tillgångar till dottern när hon var 38 år gammal. Hon var tidigare vd för familjeägda Lindéngruppen AB och vd och koncernchef i B Wihl. I dag är hon ordförande i Stiftelsen Färgfabriken.

7. Caroline Berg
Ålder: 49 Ordförande: Axel Johnson

Ordförande i Axel Johnsons styrelse sedan 2015. Hon har ett flertal styrelseuppdrag och sitter även i Handelshögskolans advisory board.

8. Sophie Stenbeck
Ålder: 35 Ordförande: Kinnevik

Har grundat välgörenhetsstiftelsen Remedee i Los Angeles och är styrelseordförande för Hugo Stenbecks stiftelse som ägnar sig åt välgörenhet för unga, sjuka och äldre i Sverige.

9. Ane Uggla
Ålder: 68 Vice ordförande: AP Møller Maersk

När dansken Maersk McKinney Møller gick bort ärvde dottern ett gigantiskt rederi. Hennes son, Robert Maersk Uggla, är sedan hösten 2016 vd för familjens maktbolag.

10. Madeleine Olsson-Eriksson
Ålder: 71 Styrelseledamot: Stena Sessan

Äldsta barnet till redaren Sten A Olsson. Hon har själv berättat att hon inte fick ta över familjeföretaget därför att hon var kvinna. I stället blev hon gynekolog. År 1996 fick hon en ordförandepost i Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur.

11. Kirsten Rausing
Ålder: 64 Alternate board member: Tetra Laval

Barnbarn till Tetra Paks grundare Ruben Rausing. Hon emigrerade från Sverige 1977 av skatteskäl och sitter nu i styrelsen för ­Tetra Laval. Utöver familjeföretaget har hon även en karriär som hästuppfödare.

12. Alexandra Mörner
Ålder: 51 Ledamot: Axel Johnson

Caroline Bergs storasyster har varit aktiv inom Axel Johnsson-gruppen sedan 1990-talet och är i dag styrelseordförande i Axfoundation, där den icke vinst- drivande verksamheten ligger.

13. Viveca Ax:son Johnson
Ålder: 53 Ordförande: Nordstjernan

Kusin till Antonia Ax:son Johnson och ordförande i Nord­stjernan som förra året sålde e-handelsjätten Bygghemma för 2,5 miljarder, en prislapp få hade räknat med. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium