Parul Sharma Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Juristen skakar om storbolagen: De som jobbar med mig är modiga

Människorättsjuristen Parul Sharma skakar om storbolagen med sitt antikorruptionsarbete och har fått regeringens uppdrag att se till att Sverige når FN:s hållbarhetsmål. Men allra mest brinner hon för att ge indiska flickor utbildning.

På insidan av den hårda pärmen i Parul Sharmas gamla Filofax sitter ett fotografi. Bilden föreställer en liten flicka i krigets Bosnien som sitter vid sin mammas gravsten och sörjer. Under bilden har hon skrivit: "Glöm inte bort individen, Parul!!"

"Det spelar ingen roll hur fina rum jag än sitter i, det är den enskilda individens perspektiv som gäller. I alla sammanhang", säger hon.

Och många fina rum har det blivit genom åren. Inte minst sedan hon i april i fjol utsågs till ordförande för regeringens nya delegation för FN:s hållbarhetsmål. Den ska ta reda på hur Sverige behöver stärkas för att nå de 17 målen – och hur Sverige kan vara ledande på hållbarhet och samtidigt vara nummer 13 bland världens miljöförstörare.

"Jag känner mig välsignad med så många kanaler där jag kan dela med mig av min kompetens, mina åsikter och min förändringsvilja. Men i min roll som ordförande eller CSR-expert i näringslivet får jag också i snitt 20 förfrågningar i veckan om att delta i konferenser om hållbarhet, samtidigt som den breda massan inte ens vet vad det är. Många samtal förs i fel forum."

När hon först fick frågan från regeringen var hon tvungen att rannsaka sitt samvete. Det blev ett par väldigt tunga veckor.

"Kan jag jobba för en regering som kompromissat med asylrätten och låter barn stå utanför landets gränser? Det är skammens juridik som jag inte håller med om. Jag har bara lust att ställa mig upp och skrika SKÄMS."

Barnen har en särskild plats i hennes hjärta. Inte minst genom det egna projektet "Rajdulari" där 70 flickor i den indiska delstaten Uttar Pradesh får stipendier för eftergymnasiala studier. Namnet är hennes mormors och betyder "kungens älskade dotter."

"Jag blir sällan imponerad, men det som rört mig till tårar är att se hur utbildning förändrar en flickas liv. Det hon kan göra för framtiden, det är hållbarhet. Mitt mål är att genom privata donationer skapa möjligheter för totalt 350 flickor."

Själv växte hon upp i Sollentuna med sina två bröder och sina föräldrar som emigrerat från Indien. Hon älskade sin uppväxt och plockade det bästa från båda världar, även om hon aldrig riktigt kände att hon passade in.

"På 1970-talet i ett enfaldigt Sverige skulle alla placeras i mallar, men jag var den runda som skulle in i fyrkanten."

Det var framför allt hennes mamma som gav henne kraft och höll henne jordad och som var fast besluten att familjen inte skulle bli tredje klassens medborgare. Redan från barnsben visste Parul Sharma att hon skulle bli advokat, utan att riktigt veta vad det innebar.

"Jag trodde att rättvisa och juridik var samma sak, men i dag förstår jag bättre. Att juridik också kan användas till att förtrycka."

Efter avslutade studier fick hon jobb på svenska ambassaden i New Delhi och därefter som desk officer på EU-kommissionens biståndskontor för mänskliga rättigheter i samma stad. Jobben blev en ögonöppnare.

"Hela regionen var drabbad av en postkolonial stress och gränsdragningar gjorda av britter. Jag började undra vems mänskliga rättigheter det egentligen handlade om och om stadgarna från 1948 ens var något som accepterades av de fattiga. Jag blev en människa i Indien. Mitt inre skakades om."

Själv har hon skakat om svenskt näringsliv och beskriver de bolag som jobbar med henne som modiga. Hon försöker väcka de privilegierade att se sina förmågor att förändra och blir stolt när storbolagen hör av sig och berättar om processer de infört eller att korrupta chefer sparkats.

Men det är morgondagens ledare hon vill fokusera mer på och hon har lovat sig själv att i år vara ute i skolor och prata hållbarhet minst en gång i veckan. För Parul Sharma har förändringsarbetet bara börjat.

"Jag kan inte stanna upp. Att stanna upp är människans största fiende."