Barbara Bergström Fotograf: Sören Andersson

För 20 år sedan trodde få på lärarens nystartade bolag – i dag driver hon ett miljardimperium

Amerikanska Barbara Bergström såg behovet av såväl engelskkunskaper som disciplin i svenska skolor och tog saken i egna händer. I dag är hennes Engelska skolan ett miljardbolag på börsen.

"Vem är du att vilja starta en skola? Du är ju inte ens svensk."

Kommentaren från en politiker i Stockholms stadshus kom efter att han synat den då 46-åriga Barbara Bergström från topp till tå.

"Det är ett uttalande jag aldrig glömmer", säger hon 24 år senare.

Att inte glömma är en sak, att låta sig nedslås en annan. Uttalandet fick inte stå i vägen för att hon skulle följa sin övertygelse.

I dag driver hennes bolag Inter­nationella engelska skolan 30 skolor med över 21 000 elever, har en omsättning på drygt 2 miljarder kronor och ett börsvärde på 2,7 miljarder. Trots det och trots att sex nya skolor är planerade för i år och nästa år är efterfrågan långt mycket större än utbudet. Just nu finns 133 000 registreringar i kön för att komma in i skolorna.

Barbara Bergström växte upp i en medelklassfamilj i Buffalo i staten New York. Familjen flyttade till Florida där hon träffade sin dåvarande man, en svensk som forskade i matematik och evolutionsbiologi. Efter några vändor fram och tillbaka landade hon i Sverige 1968 och började så småningom arbeta som lärare i naturkunskap.

Efter 20 år som lärare hade hon sett tillräckligt. När friskolereformen kom 1992 såg hon möjligheterna och året därpå startade hon Internationella engelska skolan tillsammans med en tidigare kollega, men fortsatte efter en tid på egen hand. Utan tidigare erfarenhet av entreprenörskap.

"Det här är inte ett nio-till-fem-jobb. Du går in fullt ut."

Hon beskriver sig själv som orädd, engagerad och bra på att fatta beslut.

"Okej, ibland går det åt skogen. Men om du inte fattar beslut så kommer någon annan fatta dem åt dig."

Hon kompromissar inte heller med sina värderingar.

"Disciplin är nödvändigt för att eleverna ska kunna fokusera. Jag har fått utstå mycket kritik under årens lopp just kring disciplinfrågan, men inte gjort några avsteg från min ursprungliga linje."

"Eleverna ska inte behöva gå i korridoren och vara rädda för gäng och mobbare. De vuxna måste uppträda med auktoritet, med en närvarande och synlig rektor i spetsen. Det måste råda struktur, tydliga normer för beteendet och arbetsro i en skola. Skolan är en arbetsplats. Till slut efter alla dessa år börjar politikerna förstå att jag kanske ändå hade rätt."

I dag finns bolaget även utanför Sverige med en skola på den engelska landsbygden och med tre hälftenägda skolor i Spanien.

"Vår idé i England var att visa barnen att de inte behövde gå i sina föräldrars fotspår utan att de kunde bli vad som helst i livet."

Hon häpnar lite själv när hon tittar tillbaka på vad hon åstadkommit.

"Vem hade hösten 1993 kunnat tro att vi skulle komma till börsen och att alla dessa saker skulle bli möjliga?"

"Det har inte handlat om att bara expandera, utan att kunna göra det med bibehållen kvalitet. Att finna de rätta ledarna, som tror på vad vi står för och som kan samla alla vuxna i samma riktning. Att alltid sätta barnen i fokus och visa att man är genuint intresserad. Är man inte det blir man genomskådad direkt. Min nuvarande man brukar säga att det enda som är oäkta med Barbara är hennes pälskappa ..."