Birgitte Bonnesen Fotograf: Lars Pehrsson/TT

”Ett liv är långt – man måste inte göra allt samtidigt”

"Jag vet vad jag kan och vad andra kan bättre än jag", säger Birgitte Bonnesen som vid 60 års ålder tog över Swedbank som hon jobbat på i 34 år.

Det är drygt ett år sedan Birgitte Bonnesen klev in i strålkastarljuset som tillförordnad vd för Swedbank efter att Michael Wolf fått sparken. Ett par månader senare blev jobbet hennes på riktigt.

"Det första jag gjorde var att anpassa organisationen till det jag tyckte var rätt. Det är en stor förmån och ett stort ansvar att kunna välja vilka man vill jobba med. Där använde jag min makt väldigt tydligt", konstaterar hon.

Och har man varit i banken i trettio år känner man mycket folk:

"Jag letade efter de exekutiva men också efter de med rätt värderingar."

Född 1956 i Odder, strax söder om Aarhus på det danska fastlandet, har hon levt halva sitt liv i Stockholm. Och lika länge som hon bott i Sverige, sedan 1987, har hon jobbat på Swedbank. Faktiskt har hon några fler år på Swedbank än i Sverige, eftersom hon ansvarade för bankens verksamhet i Baltikum under fyra år och bodde i Riga.

"Jag lärde mig väldigt mycket där."

Åren i Baltikum gav också ett nyttigt avstånd till Sverige. Tack vare dem har hon ett värdefullt utifrånperspektiv med sig i sin vd-roll.

"Exakt. Nu blandar jag mina erfarenheter från Baltikum med alla mina år i den svenska verksamheten. Det ger en otrolig dynamik."

Vad präglar ditt ledarskap?

"Jag styr mycket med hjärta och mage. Men jag är också väldigt exekutiv person, energisk. Jag vill att det ska hända saker."

"En bank är en del av landets infrastruktur. Vi ser till att små företag kan finansieras, stora företag får kapital, att pensioner betalas ut. Sådant som får ett samhälle att ticka och gå. Storbankerna är ryggraden i det ekonomiska samhället."

Hon beskriver den även som en spegel av det ekonomiska tillståndet. På samma sätt vill Swedbank, med sitt folkrörelsearv, spegla sina kunder. Under många år har banken utmärkt sig med ett starkt mångfaldsarbete. I dag består styrelsen av fem män och fem kvinnor.

"Målet är att nå en könsrepre­sen­tation bland cheferna på 40/60 på alla enhetsnivåer", säger Birgitte Bonnesen.

Karriärråden handlar om lust – att ha roligt – och solidaritet.

"Man måste prioritera – och prioritera bort. Ett liv är långt, man måste inte göra allt samtidigt. Jag blev vd när jag var 60. Det är viktigt att ha ett sammanhang med människor som är ärliga och stödjande."

Hennes lust i arbetet har inte minskat:

"Jag brinner för att vi tillsammans ska ta Swedbank genom det paradigmskifte finansbranschen går igenom just nu, med digitaliseringen. Det är en väldigt intressant tid vi lever i och väldigt roligt att få verka i finansbranschen precis i den här tiden."

Hur ser du på alla små nischade spe­cialister som växer upp i fintechbransch­en?

"Allt fler specialister utvecklar nya tekniska tjänster, men jag ser inte det som ett problem. Det kommer alltid att behövas serviceinriktade människor som kan sätta sig in i vanligt folks behov av finansiella tjänster på kontoren, i telefonbanken och på vår Facebooksida."