Fotograf: ItsuoInouye/TT

Ekonomen: Roboten som tar ditt jobb borde också betala skatt

Att en robot tar över ditt jobb är kanske oundvikligt men den borde åtminstone betala skatt, skriver ekonomen.

En lastbil susar förbi och stänker slaskvatten på mina nytvättade jeans. Jag knyter näven i jackfickan och fräser ilsket "snart har du inget jobb din jävel". Men jag ångrar mig snabbt och får dåligt samvete. Det stämmer ju. Och vi sitter bägge i samma båt.

2,5 miljoner arbetande människor kommer att ersättas av maskiner som i dagsläget inte betalar en krona i skatt. 53 procent av dagens svenska jobb beräknas nämligen vara ersatta av digital teknik inom tjugo år, enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning, SFF.

Samtidigt kommer idag 60 procent av den svenska statens inkomster från skatt på mänskligt arbete. Finansieringen av vårt välfärdssystem vilar därmed på en skör tråd. Från i princip alla politiska partier i Sverige är dock svaret på denna utveckling paradoxalt nog att de vill "skapa ännu fler jobb".

Redan om tre år kan exempelvis de första förarlösa lastbilarna dyka upp på svenska vägar. Enligt Henrik Henriksson, vd för lastbilstillverkaren Scania, är det bara allmänhetens godkännande som fattas. Det mesta av tekniken är redan på plats.

Och det är inte bara lastbilschaufförer som kommer att stå utan arbete. Många tjänstemannayrken riskerar även att bli överflödiga och därigenom utkonkurrerade. För ekonomer beräknas sannolikheten till ungefär 46 procent att arbetsuppgifterna kan tas över av datorer.

Istället för att försöka vända denna utveckling borde politikerna se över vårt skattesystem. Ett företag med anställda bidrar idag till det allmänna genom skatt på arbete, framför allt genom inkomstskatter och arbetsgivaravgifter. Samma dag som detta företag rationaliserar bort alla människor med hjälp av robotar frikopplar sig det sig från sitt samhällsansvar.

Man kan ju tycka att all produktion bör beskattas likvärdigt - oavsett om den bygger på mänsklig arbetskraft, algoritmer eller maskiner. Att en robot tar över ditt, mitt eller lastbilschaufförens jobb är kanske oundvikligt. Men då borde den åtminstone betala skatt. Precis som alla andra i det här landet.

Dennys Bello, ekonom
@dennysbello på Twitter


NYHETSBREV


Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Frankrike gjorde just något för miljön som inget annat land gjort tidigare - och en hel industri tvingas tänka om
  2. Kuba - nästa Kina eller Vietnam?
  3. ”Det kommer en krasch – och den blir massiv”
  4. Från praktikant till VD på 1 år - så blev 33-åringen från Östersund en av Sveriges mäktigaste ledare
  5. 30-åringen från Åmål har blivit en av Sveriges största influencers – ” många ger upp vid minsta motgång”
  1. Här är Leif GW:s nya jätteinvestering - ”Det här tror jag stenhårt på"
  2. ”Det kommer en krasch – och den blir massiv”
  3. Tunga investeraren: Tesla kommer gå under
  4. 53-åringen som nyss gick i pension med 26 miljoner: Det här är det dummaste du kan göra med dina pengar
  5. Två killar från förorten har byggt ett monster som växer snabbare än Spotify – ”Vi har fått jobba dubbelt så hårt”

SENASTE VA