Fotograf: ItsuoInouye/TT

Ekonomen: Roboten som tar ditt jobb borde också betala skatt

Att en robot tar över ditt jobb är kanske oundvikligt men den borde åtminstone betala skatt, skriver ekonomen.

En lastbil susar förbi och stänker slaskvatten på mina nytvättade jeans. Jag knyter näven i jackfickan och fräser ilsket "snart har du inget jobb din jävel". Men jag ångrar mig snabbt och får dåligt samvete. Det stämmer ju. Och vi sitter bägge i samma båt.

2,5 miljoner arbetande människor kommer att ersättas av maskiner som i dagsläget inte betalar en krona i skatt. 53 procent av dagens svenska jobb beräknas nämligen vara ersatta av digital teknik inom tjugo år, enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning, SFF.

Samtidigt kommer idag 60 procent av den svenska statens inkomster från skatt på mänskligt arbete. Finansieringen av vårt välfärdssystem vilar därmed på en skör tråd. Från i princip alla politiska partier i Sverige är dock svaret på denna utveckling paradoxalt nog att de vill "skapa ännu fler jobb".

Redan om tre år kan exempelvis de första förarlösa lastbilarna dyka upp på svenska vägar. Enligt Henrik Henriksson, vd för lastbilstillverkaren Scania, är det bara allmänhetens godkännande som fattas. Det mesta av tekniken är redan på plats.

Och det är inte bara lastbilschaufförer som kommer att stå utan arbete. Många tjänstemannayrken riskerar även att bli överflödiga och därigenom utkonkurrerade. För ekonomer beräknas sannolikheten till ungefär 46 procent att arbetsuppgifterna kan tas över av datorer.

Istället för att försöka vända denna utveckling borde politikerna se över vårt skattesystem. Ett företag med anställda bidrar idag till det allmänna genom skatt på arbete, framför allt genom inkomstskatter och arbetsgivaravgifter. Samma dag som detta företag rationaliserar bort alla människor med hjälp av robotar frikopplar sig det sig från sitt samhällsansvar.

Man kan ju tycka att all produktion bör beskattas likvärdigt - oavsett om den bygger på mänsklig arbetskraft, algoritmer eller maskiner. Att en robot tar över ditt, mitt eller lastbilschaufförens jobb är kanske oundvikligt. Men då borde den åtminstone betala skatt. Precis som alla andra i det här landet.

Dennys Bello, ekonom
@dennysbello på Twitter


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Visa köpte just in sig i Klarna – det öppnar upp en gigantisk marknad för svenskarna
  2. Möt superföretaget som gått med vinst i 70 år helt utan marknadsföring - "vi har aldrig ringt en kund"
  3. Nu släpper Samsung sin dyraste mobil någonsin – det här får du för pengarna
  4. 8 tecken på att dina kollegor gillar dig – även om det inte känns så
  5. Nu tror inte ens mäklarna på bostadsklipp i Stockholm
  1. Det här är världens farligaste flygbolag - som du aldrig borde resa med
  2. Ingen e-handlare har vågat göra det här tidigare – men nu börjar Amazon med det
  3. Nu skrotas plötsligt det svenska förbudet mot drönare – som gjorde branschen rasande
  4. Nu rullar snabbmatens Tesla in i Stockholm – som ska vända upp och ner på en hel bransch
  5. Nu tar McDonalds den största risken i bolagets historia

SENASTE VA

VA Karriär