Cristina Stenbeck Fotograf: Lars Pehrson/TT

Efter 20 år i familjeimperiet: Har släppt klubban men inte makten – ”jag gör mer nytta så här”

”Jag gör mer nytta så här”, säger Cristina Stenbeck som efter tjugo år i ledningen av familjeimperiet nu fokuserar på portföljbolagen.

I höst firar Cristina Stenbeck att hon fyller 40 år, att det är tjugo år sedan hon satte sig i sin första bolagsstyrelse och femton år sedan hon tog över ordförandeklubban i Kinnevik.

För två år sedan flyttade hon och familjen, som i dag består av make och fyra barn, till Stockholm. Det var mycket för barnens skull och att hon ville flytta närmare såväl sitt eget som koncernens ursprung, enligt vad hon uppgav i intervjuer då.

Och förra året lämnade hon en konkret och officiell maktposition, styrelseordförande, för att närma sig gräsrötterna i Kinneviks tillväxt, entreprenörer och potentiella uppköpsbolag. De senaste åren har hon blivit alltmer aktiv i Kinneviks portföljbolag runt om i världen.

"Efter fjorton år som ordförande ställde jag mig frågan: Hur kan vi bäst utnyttja det som jag faktiskt är bäst på? Med den insikten som grund kom jag i diskussion med Tom (Boardman, blivande ordförande) och resten av styrelsen fram till att det här är det bästa för bolaget", sade Cristina Stenbeck då till nättidningen Breakit.

"Jag känner att min största styrka ligger mer i att stötta och arbeta närmare grundarna som vi investerar i. Det är det jag ska fokusera på framöver. Det är den biten jag alltid har tyckt bäst om med Kinnevik, att jobba med entreprenörerna."

I dag säger hon i en mejlad kommentar till Veckans Affärer:
"Jag är hedrad över utmärkelsen som Näringslivets mäktigaste kvinna i kategorin bolagsägare. Kategorierna varierar, men min roll som ägare är konstant och i ständig förändring. Det gör långsiktigt företagsbyggande spännande i både med och motgång. Jag tror mycket på den svenska ägarmodellen trots utmaningen att tillgodose många intressenters synpunkter och viljor."

Och även om hon lämnat över ord­förandeklubban har hon inga planer på att lämna styrelsen eller valberedningen i Kinnevik:

"För många av våra ägare är det viktigt att jag verkar som ordförande i Kinneviks valberedning, att jag är med i styrelsen och finns tillgänglig för dem år efter år. Ett företag har ett stort ansvar i samhället, och Kinnevik har alltid varit en företagsbyggare som skapar aktie­ägarvärde, arbetstillfällen, valmöjligheter för konsumenter och axlar sitt samhällsansvar."

"Jag har många spännande projekt som driver mig att bygga fantastiska företag med globala möjligheter som ger ett stor och mätbart avtryck. Jag vill tacka mina aktieägare för att de alltid stödjer och utmanar mig att utveckla min roll för att nå längre."