Allison Kirkby Fotograf: Martin Kiessling

Började karriären som mjölkbud – idag är hon Sveriges mäktigaste kvinna på börsen

Allison Kirkby har ett knep som gör att hon sällan ångrar de val hon gör.

Det var en råkall vinterkyla och snöstorm som mötte Allison Kirkby när hon för drygt tre år sedan var i Stockholm för att söka jobb som finanschef på Tele 2. Direkt efter intervjun satte hon sig på ett plan till Nicaragua. Men inte för att söka fler jobb.

"Jag skulle cykla från Nicaraguas huvudstad Managua till Panama. Jag älskar att cykla och gillar att utmana mig själv."

Det blev tid för tankar och ett och annat samtal med huvudkontoret i Stockholm medan hon svettades på cykeln. För skotska Allison Kirkby var det mycket som lockade med tjänsten på Tele 2.

"Det var ett börsnoterat bolag, ett bolag i förändring där jag kunde göra skillnad, en kultur och värderingar som stämde överens med mina och en bra blandning mellan verksamhet i utvecklingsländer och utvecklade länder. Dessutom är min man halvsvensk."

Efter ett och halvt år som finanschef tog hon över som vd i september 2015 när Mats Granryd lämnade sin tjänst.

"Nu måste jag bevisa mig. Mitt mål är att lämna ett bättre bolag än det var jag när jag började."

Hon växte upp i en arbetarfamilj i Glasgow och lärde sig tidigt att få saker kommer gratis. Som 12-åring levererade hon grädde från det lokala mejeriet och som 14-åring var hon en "Avon Lady", men med en egen liten tvist.

"Egentligen var man tvungen att vara 18, så min pappa, Angus Fox, fick stå på kontraktet. Jag kom också på att det var mycket mer effektivt att ge produkterna till min familj som sedan kunde sälja dem på sina jobb än att jag skulle knacka dörr. De gjorde ett bra jobb och jag, eller rättare sagt Angus Fox, vann ofta priset som månadens bästa säljare."

Hon inspirerades främst av sin exotiska gudmor Helen, en läkarutbildad ballerina som ofta kom hem från långa resor med nya spännande upplevelser i bagaget.

"Jag gillade att arbeta, men insåg att jag behövde en utbildning."

Det blev praktik på ett skotskt whiskeybolag, United Destillers, som i dag är uppköpt av Guinness. Där fick Allison Kirkby såväl praktik som utbildning till auktoriserad revisor.
Whiskeyn byttes mot tvättmedel och historiska siffror mot prognoser när hon 1990 inledde en tjugo år lång karriär på Procter & Gamble. Fem år in på den perioden stod hon inför ett svårt beslut.

"Jag ville till en utvecklingsmarknad, men när jag fick frågan om Rumänien så spontanjublade jag inte direkt utan tänkte mest på fattigdom, hemlösa och de tuffa sociala förhållandena som rådde i landet. Då använde jag min specialmetod."

"Jag beslutar att åka och lever med det beslutet under ett dygn. Kvällen därpå beslutar jag att inte åka. Efter två dygn kan jag bestämma mig utifrån vilken av dagarna jag kände mig mest nöjd och lycklig. Jag har använt den metoden många gånger."

År 2006 fick hon sitt första vd-jobb inom Procter & Gamble.

"Jag älskade det. Som finanschef är din åsikt viktig, men du har dina begränsningar. Som vd fick jag mandat att ha en åsikt om allt och tillgång till företagets alla intressenter. Det ger dig en chans att öppna dina sinnen och vara dynamisk."

Vägen in i TMT-sektorn – det vill säga teknik, medier, telekommunikation – gick via ett av Richard Bransons bolag, Virgin Media, och följdes av bolag som 21st Century Fox.

"Mitt karriärtips är att lita på sin instinkt och bygga på tidigare positiva erfarenheter. När man planerar sin framtid bör man utgå ifrån sådant som man har uppskattat i tidigare positioner och förstå vilka omständigheter som gör att man trivs och utvecklas – eller inte."