Fotograf: Tesla Press

Analytiker: Så många miljarder måste Tesla investera för att ta över

Tesla vill att det ska vara lika enkelt att ladda elbilen som en vanlig bensinbil  men hur stora investeringar krävs egentligen för att det ska bli verklighet?

Tesla skulle behöva spendera ytterligare 8 miljarder dollar, motsvarande cirka 73 miljarder kronor, för att bygga ut sitt nätverk av laddstationer i USA om bolaget har ambitionen att det ska bli lika enkelt att ladda en elbil som en bränslebil. Det skriver UBS analytiker Colin Langan i en ny rapport. 

Enligt UBS är genomsnittstiden för att köra till en Supercharger-station, en snabb laddstation för elbilar, 31 minuter. Motsvarande körtid för att ta sig till en bränslestation är endast 4 minuter. För att tillgängligheten ska bli densamma som för bränslestationer behöver Tesla bygga omkring 30 000 nya laddstationer. 

Sammantaget, bland annat med kostnaderna för nya batterifabriker och den nya bilen Model 3, anser Langan att bolaget kan komma att behöva investera 35 miljarder dollar, motsvarande cirka 318 miljarder kronor, fram till 2025. 

Med anledning av den nya analysen upprepar UBS sin säljrekommendation med riktkursen 160 dollar. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.