Fotograf: Matthias Schrader

Bill Gates: En ny typ av terrorism kan slå ut 30 miljoner människor – på mindre än 1 år

Och vi är inte förberedda, enligt Microsoft-grundaren.

”Nästa stora epidemi kan komma från datorskärmen av en terrorist, som använder genteknik för att skapa en syntetisk version av smittkoppor… eller en extremt smittsam och dödlig influensa.”

Det skriver Bill Gates i en ledare på Business Insider. För 20 år sedan bestämde han sig för att göra global hälsa till huvudfokus för sin filantropiska verksamhet.

Bill Gates menar att det utgör en stor säkerhetsrisk att ignorera kopplingen mellan hälsosäkerhet och internationell säkerhet.

”Oavsett om det sker på naturlig väg eller genom en avsiktlig terrorhandling, så säger epidemiologer att ett snabbt luftburet patogen kan ta död på över 30 miljoner människor på mindre än ett år. Och de säger också att det är en rimlig möjlighet att världen kommer uppleva en sådan epidemi inom de närmsta 10 till 15 åren.”

Det faktum att vi inte har upplevt en pandemi sedan en särskilt dödlig form av influensa dödade mellan 50 och 100 miljoner människor 1918, bör inte ses som bevis på att en dödlig pandemi inte kommer inträffa i framtiden, enligt Gates.

Han menar att risken för en dödlig pandemi är ett av de tre största globala hoten, tillsammans med kärnvapenkrig och klimatförändringar.

”Idag tar det vanligtvis upp till tio år att utveckla ett nytt vaccin… vi måste få ner det betydligt – till 90 dagar eller mindre.”

Vi måste förbereda oss på epidemier på samma sätt som vi förbereder oss på krig, skriver Gates, och menar att nyckeln är satsningar på innovation.

”Jag är övertygad att vi kan vara bättre förberedda på en dödlig epidemi om tio år – om vi spenderar bara en bråkdel av det som läggs på försvarsbudgetar och nya vapen, på att förbereda oss för [att kunna tackla] epidemier” skriver Bill Gates i Business Insider.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  2. Tipset: Köp H&M-aktien nu när ingen annan vill ha den
  3. Genombrottsavtal för svenska forskningsbolaget – skickar upp aktien över 20 procent
  4. Musks uppriktiga mejl till anställda: Vi behöver radikala förbättringar för att få ut Model 3
  5. Drönarbolaget Cybaero i konkurs – ”gjort allt för att förhindra situationen”
  1. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  2. Idag slog H&M:s senaste satsning AFound upp dörrarna – här är VA:s dom
  3. H&M-aktien faller tungt på börsen idag – det här är anledningen
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. Sveriges bästa analytiker: Här är aktien du ska ta rygg på

För dig som prenumerant