Här är 7 strategier för dig som vill bli ekonomiskt oberoende

Att bli ekonomiskt oberoende är en dröm för många men för att nå dit krävs en vinnande strategi.

”Personer med mental styrka har kontroll över sina finanser. De hanterar sina pengar på ett sätt som gör att de kan leva enligt sina värderingar, och de jobbar alltid mot finansiella mål.”

Det skriver psykoterapeuten och författaren Amy Morin i Inc. Här listar hon 8 finansiella strategier som mentalt starka människor behöver använda för att jobba mot målet att bli ekonomiskt oberoende.

1. Gör en budget
”Att verkligen tvingas inse hur mycket pengar du tjänar och hur mycket du faktiskt har möjlighet att spendera kan vara ganska ångestframkallande…. men du kan inte nå dina mål utan en plan. En budget hjälper dig ta grundade beslut baserat på fakta – istället för känslomässiga impulsköp.”

2. Ta kalkylerade risker
Ta inte onödiga risker, men låt inte rädsla hindra dig från att göra bra investeringar när du får möjlighet, skriver Amy Morin och rekommenderar att du lägger tid på att räkna ut – kalkylera – vilka risker som är värda att ta för att nå dina finansiella mål.

3. Undvik ohälsosamma jämförelser
Att jämföra dig själv med andra kommer bara sabotera, och slösar din energi, menar Amy Morin.

4. Separera ditt ekonomiska värde från din självkänsla
Se till att trivas med dig själv, oavsett hur mycket du har på kontot.

5. Ha ägodelar – men låt inte dina saker äga dig
Du måste vara beredd att flytta, ge bort saker du inte längre behöver samt leva utan lyx.

6. Ha finansiella vanor i linje med dina värderingar
”Mentalt starka personers finansiella vanor speglar deras värderingar. De lägger tid och pengar på det som betyder något för dem.”

7. Skjut upp belöningar
”Praktisera självdisciplin och invänta rätt tidpunkt. Att motivera dina utgifter mot att du förtjänar att vara lycklig kan leda till impulsköp och överflödiga kostnader.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST