Fotograf: Christine Olsson/TT

Bard: Bra att Trump vann – USA går mot nytt inbördeskrig

Filosofen och framtidsspanaren Alexander Bard spår att USA går en blodig framtid till mötes.

Filosofen Alexander Bard har återigen satt på sig spaningsbrillorna och blickat framåt. Den här gången är det Trump och USA som står i fokus.

”På ett sätt var det bra att han vann nu. Annars hade en ännu värre vunnit om fyra år, det är jag övertygad om” säger Bard till Filip och Fredrik i tv-programmet Breaking News, skriver Aftonbladet.

Alexander Bard menar att USA nu kan vara på väg mot ett nytt inbördeskrig.

”USA är ett totalt delad land, det finns inga krafter som förenar de här två lägren. De sticker i väg åt varsitt håll, och sociala medier driver på.”

”Då blir det jävligt blodigt, självklart. Trump säger att fienden är utanför, att det är en arab eller en mexikansk invandrare. Det han fullständigt ignorerar är att fienden kan finnas inom USA.”

Alexander Bard sätter fingret på den högerpopulistiska vågen som under efterföljande sommaren och hösten förra året resulterade i både Brexit och president Trump.

"Historiskt har vi människor varit geniala på att skapa nya saker, men det kommer inte vara i formen av jobb. Det fasta jobbet har vi redan slängt, guldklockan finns inte längre kvar, nu tar vi nästa steg och slår sönder idén om att över huvud taget längre ha ett jobb. Du måste sluta tänka jobb" säger han i en tidigare intervju med Veckans Affärer.

LÄS ÄVEN: Bard: Storbolagen kommer dö - och mikrokapitalismen ta över

Men är den här utvecklingen som har mynnat ut i Trump som president i USA – en motreaktion från dem som inte hänger med, enligt Bard.

"Den här utvecklingen gynnar förstås de som är smarta nätverkare och som gillar att röra på sig. Men det finns förstås också massor med människor som tycker att den här utvecklingen är jättejobbig och hatar den, det är också därför Sverigedemokraterna växer och växer, det är därför Donald Trump i USA är så framgångsrik. "

Och det går också att se svenska svallvågor från den högerpopulistiska vågens framfart på andra sidan Atlanten, menar Bard.

"I samhället håller det på att växa fram en 'nätokrati' och ett 'konsumtariat' och det skrev vi om redan för sexton år sedan. Konsumtariatet är män som är typ tjugonio år gamla, bor i Filipstad, där varken lumpen eller fabriken längre finns kvar och tjejerna har dragit och går på högskolan i Karlstad. Men den här tjugonioåringen bor kvar hemma, han är trött, fet och håglös och på nätet konsumerar han porr, spelkasino och hat. Och så undrar vi varför Sverigedemokraterna växer!"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.