Ny studie: Här är topp 10 karriärval som gör dig lycklig – och rik

Vem säger att du behöver välja? En ny studie listar jobben som låter dig både ha kakan och äta den.

Det är en vanligt förekommande föreställning att ett karriärval som gör dig lycklig är synonymt med lägre lönenivåer – samt att ett välbetalt jobb innebär en olycklig tillvaro som överarbetad och högpresterande.

Och även om det kan vara fallet för somliga, finns det tydligen flera yrkesbanor som ger både lycka och hög ekonomisk kompensation.

Karriärsajten CareerBliss har gjort en kartläggning av över 20 000 medarbetarundersökningar och kollat på faktorer som relationen till chef och medarbetare, arbetsmiljö, möjligheten att växa och utvecklas, företagskultur och dagliga arbetsuppgifter – för att sedan ranka yrken efter hur lyckliga deras utövare är, samt hur mycket de tjänar. Det skriver Business Insider.

Även om kartläggningen är genomförd i USA ger den ändå en bild av det internationella löneläget, samt hur bra människor trivs inom olika yrken.

Som nummer ett hamnar CTO:s, eller Chief Techonolgy Officers, med en lycklighetsfaktor på 3,72 av 5 och en snittlön på över 134 000 kronor per månad. I Sverige ligger medianlönen för en CTO på kring 60 000 kronor per månad.

  1. CTO
  2. Borrare som utför styrd borrning
  3. Chefsingenjör
  4. Affärsutvecklare
  5. Accounting Manager
  6. Senior mjukvarututvecklare
  7. Högre chef
  8. Vice Säljchef
  9. Product manager
  10. IT-chef

Källor: CareerBliss, Lönestatistik.se


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST