Fotograf: Vapi Photographie/Flickr

De vill skrota mäklaren – svenska uppstickaren som hatas av konkurrenterna

Trött på höga mäklararvoden? Här är bolaget som vill skrota den professionella mäklaren och låta kunden ta över.

Hemverket är ingen vanlig mäklartjänst. De tar ett lågt, fast arvode och det är ägaren till lägenheten som agerar mäklare vid försäljning.

Tanken är att det är ägaren som känner till lägenheten bäst. Mäklarna och mäklarassistenterna som är anställda på företaget hjälper till med det praktiska som värdering, avtal och tillträdesprocesser.

Imre Marton är vd och grundare för Hemverket. Men han har själv ingen mäklarbakgrund.

"Jag är glad att jag inte är mäklare i grunden. Det var inte bankerna som startade Klarna och det var inte musikbranschen som startade Spotify. Jag är entreprenör och det ger mig en annan syn på branschen som jag tror är gynnsam" säger han.


Fotograf: Johnny Wohlin/TV3

Det låga arvodet på 10 000 kronor är tacksamt för säljaren, men Hemverket måste upp i stora volymer för att kunna gå med vinst. Förra året sålde de runt 2400 fastigheter till ett värde av 4 miljarder kronor.

Hemverket försöker kompensera det låga arvodet genom att sälja till högre priser än andra. Vanliga mäklarfirmor har inte samma tålamod eller incitament att sälja för det högsta värdet av fastigheten, enligt Imre Marton.

Mäklarnas procentuella del av vinsten är inte tillräckligt stor för att det ska vara värt att kämpa för ett par hundra tusen extra åt kunden. Den begränsade säljtiden är också en faktor.

Tålamod är nyckeln till framgång, enligt Imre Marton. Man hittar då rätt köpare som vill ha fastigheten till rätt pris och säljaren får mer klirr i kassan.

Hemverket kan ses som en Uber i taxibranschen, eller AirBnb för hotellen – vilket innebär att de inte är speciellt populära bland konkurrenterna i fastighetsbranschen.

"Vi har fått höra allt möjligt negativt från våra konkurrenter. Det har hänt att flera mäklare har kontaktat våra kunder och erbjudit att betala vårt arvode om de byter. Det finns ingen hejd på vad vi har varit utsatta för när det gäller den biten, men vi försöker vända andra kinden till."

Kanske känner de sig hotade; om Hemverket tog över branschen skulle det behövas betydligt färre mäklare än det gör i dagsläget.

"Det är inte rimligt att det finns 7000 mäklare i Sverige när det bara hade behövts 400 om alla jobbade som vi. Men det kommer alltid finnas folk som vill ha den fulla servicen och därför tror jag inte att vi kommer ta död på mäklaryrket. Men jag tror att marknaden kommer bli segmenterad i framtiden" säger Imre Marton.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.