Världens 5 kortaste flygresor

De här flighterna är över innan du har druckit upp kaffet

Mellanlandningar och långa flygtider är något de flesta gärna undviker. Nu för tiden läggs det mycket fokus på att göra resandet så enkelt och smidigt som möjligt genom att förlänga flygrutterna och locka människor till exotiska destinationer på andra sidan jordklotet.

Är man ingen flygentusiast kan man däremot trösta sig med att det finns en del kortare rutter som är över på några enstaka minuter, enligt CNN.

People's Viennaline – det enda flygbolaget i världen som ägs av en flygplats (St.Gallen-Altenrhein) – står för vad som ska vara världens kortaste internationella flygrutt. Den tar dig mellan schweiziska St Gallen och tyska Friedrichshafen. Den lilla turen är över på bara 8 minuter innan du är på landningsbanan igen. Tanken bakom den korta flygningen är att bidra till turism och underlätta för alla som pendlar mellan städerna – som ligger på vars en sida av sjön Bodensee.

Ännu en kortis är Loganairs rutt mellan de skottländska öarna Westray och Papa Westray. Med en distans på 3 kilometer är det den kortaste reguljärflygningen utan stopp i hela världen. Flygrutten har funnits i 50 år och tar 8 passagerare på sin flight mellan öarna. Och flygtiden? 1 minut – med lite medvind har den till och med varit så kort som 53 sekunder.

En annan som skulle kunna vara världens kortaste kommersiella flygrutt är resan mellan Indonesiska Kegata och Apowo. Destinationerna ligger på en höjd som skiljs åt av en dal med kraftig djungel och branta berg som gör det tufft att ta sig genom den till fots. Slutdestinationen går att skåda mitt emot – så nära som 2 kilometer bort.

Resan mellan städerna Kinshasa i demokratiska republiken Kongo och Brazzaville i republiken Kongo är inte längre än 26 kilometer. Ethiopian Airlines flög denna rutt med sin Boeing 787 förr som en del av en längre sträcka. Då var det den kortaste kommersiella flygningen som utfördes av ett plan i den storleken.

Kanadensiska Greater Toronto Airways rutt från Toronto till Niagara är tacksam för alla som inte känner för att köra den annars drygt 13 mil långa resan på en landsväg längs med Lake Ontarios kust. Om du hoppar på flyget tar du dig fram på så lite som 15 minuter.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST