Fotograf: Edward Stojakovic/Flickr

Så blir du rik på bostadskarriären – 5 steg mot en lönsam affär

Vill du göra bostadskarriär, men vet inte var du ska börja? Här är experternas strategier.

"Du kan inte bygga förmögenhet innan du äger fastigheter."

Det säger miljonären och finansiella rådgivaren David Bach till CNBC. Han anser att den smartaste investeringen du kan göra är i bostäder, och beräknar att dagens bostadsägare är i genomsnitt 38 gånger rikare än de som hyr sin bostad.

”Först köpte jag ett hem i San Francisco – priset ökade lavinartat. Sen flyttade jag till New York och köpte en ny bostad – priset ökade lavinartat. Mitt värde har ökat med miljoner och åter miljoner dollar, och allt jag har gjort är att leva.”

Börja med att investera i ett litet hem. Men lägg en så stor handpenning som möjligt – eftersom det minskar lånekostnaderna, säger David Bach.

Nyckeln är att se ditt första hem som en investering och inte stadga dig för tidigt – det bästa sättet att maximera dina intäkter är att bo i ett hem några år, renovera, och sedan sälja med vinst, enligt Chad Carson, som 30 år gammal har byggt ett imperium av 90 hyresfastigheter och numera lever på passiva intäkter utan att behöva arbeta.

Köp en fastighet du kan förädla – du kan till exempel tjäna minst en miljon på att renovera eller uppgradera funktionen på en lägenhet i Stockholms innerstad, men även ute i resten av landet. Har du en stor etta? Gör om den till en tvåa. Det säger stjärnmäklaren Niklas Berntzon, som startat mäklarbyrå tillsammans med Fredrik Eklund, till Expressen Leva & Bo.

Satsa aldrig hela ditt kapital på en fastighet och börja i liten skala, hyr ut och låt marknaden ta fastigheten uppåt så att du kan sälja med vinst något år senare – men var alert se upp för vändningar på marknaden. Om marknaden faktiskt går ned: se det som en möjlighet att växla upp, tipsar Niklas Berntzon.

Se till att dina kostnader per månad inte överstiger 30 procent av din inkomst, och köp bara en bostad om du kan tänka dig att bo kvar där i åtminstone fem år, menar David Bach.

Och framförallt: Se till att trivas där du bor. Det är den största vinsten av alla, enligt Niklas Berntzon.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST