Fotograf: Gage Skidmore

Gav sig på Sverige - Trump: Det här menade jag egentligen

Carl Bildt: ”Vad har han rökt?”. Vi försöker ta reda på vad Trump egentligen menade när han gav sig på Sverige i helgen.

USAs frispråkiga president Donald Trump höll i helgen ett tal i samband med ett politiskt massmöte i Florida där han slängde ur sig anklagelser som syftade på att något terror-relaterat skulle ha inträffat i Sverige på fredagen, enligt Di.

Den svenska säkerhetspolisen eller amerikanska ambassaden hade inte någon förklaring till uttalandet och resten av Sverige ställde sig lika frågande.

Före detta statsminister Carl Bildt valde att kommentera på Twitter med frågan "Vad har han rökt?".

I sociala medier hånades presidenten hejvilt under hashtagen #LastNightInSweden där mängder av skämtsamma spekulationer gjordes kring vad som kan ha skett under fredagen.

Senare på söndagskvällen vände sig även Trump – inte helt otippat – till Twitter för att ge en kommentar angående anklagelserna. Där förklarade han att uttalandet hänvisade till ett TV-inslag om invandringspolitik i Sverige på Fox News. Något som det, enligt aftonbladet, ska ligga väldigt lite sanning i.

Aftonbladet valde även att göra en lista på nyheter från fredagen för att upplysa Trump om vad som försiggick i Sverige då. Här är vad som hände, enligt Aftonbladet:

 

· En man tände eld på sig själv på Sergels torg i Stockholm.
· Den kända sångaren Owe Thörnqvist led av tekniska problem under repetitionerna på Melodifestivalen
· En man omkom i en arbetsplatsolycka
· Hårda vindar gjorde att man fick stänga av vägar i norra Sverige
· En polisjakt ägde rum i cenrtala Stockholm efter en misstänkt rattfyllerist

Det är inte första gången Presidenten refererar till Sverige gällande invandringspolitik i ett negativt sammanhang. Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet tror inte att Trumps uttalanden kommer att påverka relationen länderna emellan, enligt TT.

"Det är ytterligare ett utryck för hur Trump bedriver politik. Det kommer att få konsekvenser, men inte just detta han har omnämnt Sverige".


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.