Gör en bra investering: Här är utbildningarna som ger högst avkastning

Vill du att din utbildning ska löna sig ekonomiskt? Här är programmen du ska satsa på.

17 av 37 utbildningar är en förlustaffär.

I flera är det mer lönsamt att börja jobba direkt efter en yrkesförberedande utbildning på gymnasiet – en akademiker tjänar i snitt drygt 19 miljoner kronor under sitt liv, jämfört med ett snitt 16,4 miljoner kronor för dem som gått högskoleförberedande program på gymnasieprogram. Det visar en undersökning från fackliga centralorganisationen Saco, skriver Dagens Industri.

Utbildningarna som ger sämst avkastning är förskollärare, konstnärliga ämnen samt tandhygienist. En förskollärare med eftergymnasial utbildning tjänar i snitt 29 500 kronor, medan en elektriker kan räkna med en snittlön på kring 32 000 kronor efter att gå el-programmet på gymnasiet samt en tid som lärling.

Det är läkar-, jurist- och ekonomutbildningar som ger bäst avkastning, enligt Saco, som menar att nästan samtliga akademikeryrken med dålig lönsamhet finns i den offentliga sektorn; i kommuner och landsting.

"Det är allvarligt. Ska vi lösa personalbristen i välfärdssektorn måste Sveriges akademiker kunna göra lönekarriär. Ska vi klara kompetensförsörjningen i välfärden kan vi inte nedvärdera akademikernas kompetens på det här viset”, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Topp 10 utbildningar med högst avkastning:

  1. Läkarutbildning
  2. Juristutbildning
  3. Ekonomutbildning
  4. Civilingenjörsutbildning
  5. Systemvetarutbildning
  6. Tandläkarutbildning
  7. Matematiker/Statistiker
  8. Samhällsvetar- /Förvaltningsutbildning
  9. Apotekarutbildning
  10. Veterinärutbildning


Källor: Saco, SCB


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant