Fotograf: Wave Ventures/Instagram

De har grundat Nordens första riskkapitalbolag – som leds av studenter

Snittåldern i bolaget: 23 år.

Nu har en grupp finska 20-åringar grundat Wave Ventures – nordens första studentledda riskkapitalbolag, med bas i Helsingfors.

”Vi har fingret på pulsen av vad ’early adopters’ gör, och vi är unga nog för att ta oss an idéer på samma sätt som dem. Det vill säga: utan begränsningar och konventionella tankesätt” säger medgrundaren Andreas Saari till Business Insider Nordic.

Deras första fond är på 1,2 miljoner euro (11,35 miljoner kronor), som är tänkta att investeras i 30 till 40 olika startups – kapitalet drogs in, och kommer att administreras, helt och hållet av studenterna själva.

Utmaningen är att driva riskkapitalbolaget och genomföra studierna samtidigt.

”Det kräver en stor del självdisciplin och dedikation, men vi är väldigt framgångsorienterade både vad gäller arbete och studier. Som tur är det finska universitetssystemet ganska flexibelt vad gäller möjligheter att till exempel studera på distans.”

Fokus kommer först och främst ligga på Finland, men sedan expanderas till övriga nordiska länder om ett halvår, skriver Business Insider Nordic.

En verksamhet att hålla ögonen på framöver.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.