ANNONS

Uppfinningen som sänker elkostnaden

Hans innovation tar oss steget längre i arbetet mot ett hållbart samhälle. 

Montera lågenergilampor, sänk inomhustemparaturen och låt tvätten hängtorka istället för att torktumlas. Där någonstans brukar fokus ligga när vi energieffektiviserar våra hem.

Ingenjör Björn Jernström tog det dock ett steg längre när han, för 10 år sedan, jagade lägre kostnader i sin villa.

“Ett sätt är att minska förbrukningen, men det går bara till en viss punkt. Nästa steg var att försöka minska den fasta nätavgiften”, säger Björn Jernström.

Resultatet av den idén ser vi idag i innovasionsföretaget Ferroamp som utvecklar ett komplett system med strömutjämning, energilager, elbilsladdning och optimering av till exempel solcellsproduktion. Summan är såväl minskade kostnader som minskad miljöpåverkan, i ett framtidssäkrat system som enkelt kan byggas ut vartefter behoven förändras.

“Det vi kommer att se de närmaste åren är en kraftigt ökad elfordonsflotta vilket kommer att ställa krav på effektiv laddning, vilket i sin tur gör att vi kommer se betydligt mer energilager i framtiden. Både i elnätet och i fastigheter. Det här drivs också av utbyggnaden av förnybar energi där vi får mer volativ kraft i form av sol och vind och där är energilagret ett bra sätt att buffra den energin så att vi alltid har tillgång till stabil energi”, säger Björn Jernström.

Ferroamps energihub är navet i systemet, laddad med ett flertal funktioner.

“Ett exempel är funktionen som vi kallar för strömutjämning. Den gör att medelstora fastighetsbolag kan minska den fasta nätavgiften med upp till 10 000 kronor per fastighet”, säger Björn Jernström och fortsätter: 

“Vi samlar också in väldigt mycket mätdata från fastigheten, om strömförbrukning, produktion och även hur energin används. Den här informationen kan användas för energieffektivisering, för att se hur man kan minska sin förbrukning“. 


Läs mer på Ferroamp


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.