Fotograf: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hotade lämna Sverige – och nu skapar Spotify 1 000 nya jobb… i USA

Har Spotify börjat göra verklighet av hotet att lämna Sverige?

För snart ett år sedan skrev Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon ett öppet brev, där de hotade med att lämna landet, och att Sverige skulle gå miste om tusentals jobb om inte politikerna agerade för att skapa ett mer gynnsamt klimat. De 3 huvudpunkterna i brevet rörde bristen på hyresrätter, att programmering inte lärs ut i grundskolan samt skatteregler som gör det "i praktiken omöjligt" för medarbetare att bli delägare.

"Den svenska politiken står alltså inför ett vägval: antingen förs en politik som främjar den nya tidens företag och då måste villkoren vara tillräckligt bra. Eller så vill man inte och vi kan tyvärr inte tolka svensk politik på något annat sätt just nu. För oss är det helt obegripligt" skriver Daniel Ek och Martin Lorentzon i brevet och uppmanar:

"Om vi kan få bort de hinder Sverige har jämfört med andra länder så kommer vi att kunna anställa i Stockholm och Göteborg istället för att flytta delar av verksamheten till andra länder."

Nu verkar det som att Spotify börjar göra verklighet av hotet.

Musikstreamingtjänsten Spotify expanderar och omlokaliserar sitt kontor på Manhattan från Chelsea till World Trade Center. Flytten förväntas resultera i 1 000 nya jobb, enligt stadens guvernör Andrew Cuomo. Det skriver Wall Street Journal.


Spotifys kontor i World Trade Center på nästan 37 200 kvadratmeter kommer att vara bolagets huvudkontor för USA. Flytten dit görs efter att befintliga kontoret i Chelsea blivit för litet.

För att locka Spotify till att stanna kvar på Manhattan har delstaten New York gett bolaget en hyresreduktion på elva miljoner dollar. Den avser en leasingperiod av kontoret för de kommande femton åren, uppgav tjänstemän.


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

SENASTE VA

VA Karriär