10 vanliga misstag som hindrar dig från att bli rik

Det finns många fallgropar när det kommer till att bygga förmögenhet. Här är några vanliga strategiska misstag, och hur du undviker dem.

Att inte ha ett tydligt syfte eller mål
“Det finns inget hopp om framgång för den som inte har ett centralt syfte, eller specifikt mål, att sikta på”, skriver Hill, enligt Business Inisder.

Han menar alltså att den som vill bli rik måste börja med att visualisera sitt mål, som helst ska vara en specifik siffra, för att sedan lägga upp en finansiell plan och bestämma precis vad som ska hända med pengarna.

Du har bara en inkomstkälla
Nyckeln till ökade intäkter är att ha flera inkomstkällor, enligt författaren Thomas Corley – 65 procent av de miljonärer som har tjänat sina egna pengar hade åtminstone 3 olika inkomstkällor.

Att köpa bostad
Bostadsköp är en investering som inte ger avkastning och samtidigt slukar pengar varje år på skatter och oväntade utgifter som underhåll. Istället för att lägga alla pengar på att köpa hus borde du lägga en del av dina pengar på hyra varje månad, och sedan använda resten för att investera eller lansera en egen verksamhet – det rekommenderar författaren och entreprenören James Altucher.

Att inte utnyttja din utbildning på bästa sätt
Det räcker inte bara att ha en utbildning och kunskap, du måste också lära dig hur du utnyttjar den på bästa sätt. “Folk får inte betalt för vad de vet, utan mer specifik för vad de gör av det de vet”, skriver författaren Napoleon Hill i boken “Think and Grow Rich”. Därför är det viktigt att fortsätta lära sig saker och hålla hjärnan i toppform.

Du omger dig med fel personer
“Man ska vara noggrann med att välja en chef som kan vara en inspiration och som själv är intelligent och framgångsrik”, skriver Hill. Det här gäller naturligtvis inte bara din chef utan det handlar om att omge dig med människor som får dig att utvecklas och må bra. Människans natur gör att vi automatiskt anpassar oss efter de vi umgås med, vilket gör att sannolikheten att bli rik är större för den som umgås med andra rika personer, skriver Business Insider.

Bristande uthållighet
“De flesta av oss är bra på att börja saker men dåliga på att avsluta”, skriver Hill och menar att “människor är benägna att ge upp vid första tecknet på motstånd”. 

Därför är det viktigt att fortsätta kämpa för att få det du vill. De flesta framgångsrika entreprenörer har stött på många hinder och misslyckanden längs vägen. Eller som Draknästets Mark Cuban brukar säga: “Det spelar ingen roll hur många gånger du misslyckas. Du behöver bara ha rätt en gång för att lyckas”. 

Du tar inte risker
“Den som inte tar några risker får oftast ta det som finns kvar efter andra har gjort sina val”, skriver Hill. “Att vara för försiktig är lika farligt som att vara för riskbenägen. Båda är extremer att akta sig för”, fortsätter han.

För att ens ha chansen att bli framgångsrik krävs även att man vågar chansa och ta risker. Dock inte utan ett noggrant övervägande först.

Du har fastnat på ett jobb du hatar

Det går inte, i alla fall för de flesta, att bli rik på något man inte tycker om. För att orka lägga ned den tid som krävs för att exempelvis ditt bolag ska bli framgångsrikt krävs det också att du brinner för idén. Stanna inte kvar på ett jobb där du känner dig stressad och inte tillfredsställd utan hitta istället ett jobb där du kan utvecklas och utmanas.

Du fokuserar på för många saker
“Koncentrera all din kraft på ett enda mål”, skriver Hill och menar att sannolikheten för att lyckas är betydligt större om du enbart fokuserar på en sak. Oavsett om det är att bli rik i sig eller att växa ditt bolag.

Avsaknad av social förmåga och oförmåga att samarbeta
“De flesta människor förlorar sina positioner och stora möjligheter i livet på grund av detta misstag än på grund av alla andra tillsammans”, skriver Hill.

Att bygga ett framgångsrikt bolag eller en framgångsrik karriär kräver lika mycket social förmåga och charm som strategi. Att vara trevlig är alltså ett bra knep, enligt författaren.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST