ANNONS

Här är den nya fossilfria dieseln

Med dagens utveckling på drivmedel kan faktiskt din dieselbil inom en snar framtid vara nära nog fossiloberoende.

Sverige har ambitiösa klimatmål. Dessa klimatmål kräver en stor omställning, inte minst inom transportsektorn som svarar för nästan en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Men det finns lösningar.

“Det som har varit den stora utvecklingen de senaste åren är den övergång man har gjort när man bytt ut den fossila dieseln mot det vi kallar HVO-diesel”, säger Helena Fornstedt, ansvarig för drivmedel på Circle K i Sverige.

Se mer:

Missa inte de andra filmerna ur serien: 

Så ska elbilarna ta över

Bilen som sparar pengar – och miljö

 

HVO betyder “hydrerad vegetabilisk olja” och är en förnybar diesel framställd av restprodukter och avfall. I Circle K:s stationsnät finns produkten i två former – dels ‘HVO100’, som till 100 procent består av biodiesel och främst riktar sig till tung trafik samt för vissa bilmärken som redan nu har godkänt den hundraprocentiga produkten.

För alla andra dieselbilsförare finns produkten inblandad i den vanliga dieseln, vilket bara sänker klimatpåverkan med 33 procent.

“HVO är en diesel med precis samma egenskaper som den fossila dieseln men med den stora fördelen att den är baserad på förnybara råvaror vilket minskar klimateffekterna”, säger Helena Fornstedt.

Att intresset för produkterna är stort för ser Daniel Wallström, senior key account manager på Circle K i Sverige, varje dag i sin kontakt med kunder.

“Miljö är väldigt högt upp på agendan idag, hos företagen. Och där kommer vi in i bilden. Jag har bland annat hjälpt en av mina större kunder att sänka deras CO2-påverkan med 55 procent, vilket är helt otroligt. Vi ser över tankningsmönster, var de åkte och vad vi kunder erbjuda för produkter. Och med små justeringar kunde vi sänka deras CO2-påverkan”, säger Daniel Wallström.

Läs mer på CircleK. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST