Fotograf: Margareta Bloom Sandebäck

Svenske kärnfysikern blir först i världen med godkänd preventiv-app

I över ett år har Elina Berglund kämpat mot myndigheter och skrämselrubriker. Nu blir hennes app först i världen med att godkännas som preventivmedel.

"Det känns otroligt spännande att det nu finns ett godkänt alternativ till traditionella preventivmedel och att man kan använda teknik för att byta ut medicinering", säger en mer än nöjd Elina Berglund, som tillsammans med sin man Raoul Scherwizl grundat Natural Cycles.

Godkännandet kommer från den tyska inspektions- och certifieringsorganisationen Tüv Süd som klassat appen i den medicinsk-tekniska kategorin IIb. Därmed erbjuder Natural Cycles ett nytt, kliniskt testat alternativ till preventivmedel såsom p-piller, hormonspiral och kondom.

2015 blev ett stormigt år för grundarparet. Kulmen nåddes den 25 november då beskedet från Läkemedelsverket damp ned i inkorgen. På tio dagar skulle allt tal om preventivmedel vara raderat. Två dagar före jul informerades användarna.

"Då kändes det tungt. Riktigt tungt. Det var ju som preventivmedel som appen var framtagen", sade Elina Berglund i en intervju med Veckans Affärer sommaren 2016.

Informationen att Läkemedelsverket granskade Natural Cycles användning som preventivmedel hade dessutom läckt och från oktober 2015, som var bolagets toppmånad med intäkter på 280 000 dollar, fick de se ett dramatiskt fall.

"I december hade vi intäkter på 120 000 dollar."

Drevet drog vidare. Skrämselrubriker om att Natural Cycles försöker lura unga kvinnor som inte har disciplinen att skydda sig och benhård övervakning från Läkemedelsverket fortsatte att utmana.

Nu, ett drygt år senare, får Elina Berglund och hennes man en efterlängtad revansch. Prognosen om dubblerad omsättning för fjolåret gick i stå till följd av att godkännandet drog ut på tiden, men nu är det full fart framåt som gäller.

"Vi växte i princip inte alls i fjol, så nu får vi väl dubblera i år istället och gå från runt 18 till 36 miljoner kronor i omsättning."

Planerna att lansera stort i USA får vänta i avvaktan på ett godkännande från det amerikanska läkemedelsverket, FDA. Istället kommer Natural Cycles att gå ”all in” i Storbritannien, som redan är en av bolagets största marknader.

Appen fungerar genom att kvinnor tar temperaturen under tungan varje morgon samt för in den avmätta temperaturen i appen. En unikt framtagen algoritm avgör sedan om du är fertil den dagen, vilket gör att du vet om du riskerar att bli gravid vid oskyddat samlag.

Natural Cycles har över 150 000 användare i 161 länder och en klinisk studie har bevisat att appen är lika effektiv som p-piller.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Valutakollapsen: Svenska kronan nådde nyss sin näst lägsta nivå – på 108 år
  2. "The Rock" investerar i kändisarnas favoritstartup: Atom Tickets
  3. Cherrys vd häktas misstänkt för grovt insiderbrott
  4. Därför är Generation Z dåliga nyheter för redan krisdrabbade H&M – analys från tung storbank
  5. Här är böckerna Bill Gates tycker att du ska läsa i sommar
  1. Aktienestorn Mitteregger: Köp svenska storbolaget som kan vinna megaorder på 100 miljarder
  2. Från rik uppväxt till att skrapa tuggummi på lagergolv: Så höll den svenska smygrasismen på att knäcka topp-vd:n
  3. Efter amorteringskravet - så har bostadspriserna i Stockholm påverkats
  4. 7 av 10 är introverta – därför måste du lära dig kurera din ”introverta baksmälla”
  5. Stororder till svenska snillebolaget – aktien rusar över 20%

För dig som prenumerant