Fotograf: Jonas Ekströmer

Här är VA:s viktigaste idag

Allt du behöver veta den 8 februari, på 1 minut.

HÄR ÄR SEB:S NYA VD
SEB:s nya vd och koncernchef blir Johan Torgeby, somn i dag är så kallad co-head för division Stora företag och Finansiella institutioner. Han har varit medlem av SEB:s verkställande ledning sedan 2014. Innan SEB arbetade Johan Torgeby på Morgan Stanley & Co i London och Robur Asset Management.

Johan Torgeby tillträder som vd och koncernchef den 29 mars, dagen efter SEB:s årsstämma. Annika Falkengren kommer då att fortsätta i en rådgivande roll fram tills hon lämnar banken i juli 2017. Det framgår av ett pressmeddelande

MP-FÖRETRÄDARE MOT VINSTTAK
Flera tunga företrädare för Miljöpartiet tar öppet ställning mot förslaget om vinsttak i välfärdssektorn. Även den ideella välfärdssektorn skulle drabbas hårt av det föreslagna vinsttaket. (DI)

Remissinstanserna ger hård kritik i sina svar om välfärdsutredningen och civilminsiter Ardalan Shekarabi öppnar för en kompromiss. (SvD)

M VILL HA ALLIANSBUDGET SNARAST
Moderaterna anser att Alliansen snarast ska lägga fram en gemensam budget eftersom Sverige skulle försvagas om man avvaktar med att lägga fram nödvändiga reformer till efter valet 2018, skriver partiledaren Anna Kinberg Batra. (DN Debatt)

FALKENGREN: BANKSKATTEN HAR REDAN INFÖRTS
Enligt Annika Falkengren, vd och koncernchef SEB, och Hans Lindberg, vd Svenska Bankföreningen har regeringen redan uppfyllt sitt vallöfte om en bankskatt i och med att bankernas fördel av momsundantaget har täppts till från den 1 januari och i och med den skattehöjning som den slopade avdragsrätten för vissa lån innebär. (DI debatt)

FOLKSAM-CHEFEN: TRUMP KOMMER ERSÄTTAS
Jens Henriksson, vd på Folksam, tror att USA:s president Donald Trump ersätts av vice-presidenten Mike Pence. Vid sidan av Trump ser han brexit som ett stort hot. Han vill inte bli ny chef för Riksbanken. (DI)


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.